ΒΙΝΤΕΟ: Εκτός ελέγχου η Τουρκία - Νέα παράνομη NAVTEX στην περιοχή ερευνών του γαλλικού σκάφους

ΠΗΓΗ MEGA TV

Η Τουρκία βλέποντας πως δεν μπορεί να κάνει και πολλά σε περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας μετά και την υπογραφή της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας στρέφει τα σκοπευτικά της στην Κύπρο.

Με παράνομη NAVTEX δέσμευσε περιοχή πάνω στην αντίστοιχη που έχει εξαγγείλει η Λευκωσία για το ερευνητικό σκάφος NAUTICAL GEO που διενεργεί μετρήσεις για τον Eastmed.

Σύμφωνα με την τουρκική οδηγία προς ναυτιλομένους ο τουρκικός στόλος θα διενεργήσει ναυτικές ασκήσεις από τις 3 έως τις 5 Οκτωβρίου, ενώ το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κατέφυγε σε παραληρηματικές απειλές κατά της Αθήνας.

«Απέναντι στην παράνομη, προκλητική, και επιθετική στάση της Ελλάδας γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες δια διπλωματικής οδού και στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας δίδεται η δέουσα απάντηση στο πεδίο» υποστήριξε η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας Πινάρ Καρά.

Ο πρωθυπουργός κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία.

«Μία Ευρώπη που προστατεύει τα σύνορά της. Μία Ευρώπη που θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής της την άμυνα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Πώς «κλείδωσε» η συμφωνία

Το παρασκήνιο και την φράση του πρωθυπουργού που «ξεκλείδωσε» τον δρόμο για την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής με την Γαλλία αποκάλυψε το «Βήμα της Κυριακής».

Το χρονικό σημείο που ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε ήταν κατά την διάρκεια της επίσκεψης με τον Εμανουέλ Μακρόν στην Ακρόπολη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στρέφεται στο Γάλλο ηγέτη και να του λέει: «Κάνε μου μία πρόταση στην οποία δεν θα μπορώ να πω όχι».

Στο φόντο όλων αυτών των εξελίξεων ο Νίκος Δένδιας θα υποδεχτεί την Δευτέρα στην Αθήνα τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.