Εκδήλωση “Η Τέχνη της Φύσης” - Ανακαλύπτοντας την αξία των δασών της Λέσβου


Διάλεξη & Διήμερο Εντατικό Εργαστήριο

 

13 -15 Οκτωβρίου 2021

 

“ Πώς μπορούμε να εμπνευστούμε από τη φυσική μας κληρονομιά και να σχεδιάσουμε εκπαιδευτικά προγράμματα, δραστηριότητες και καλλιτεχνικά projects που συνδυάζουν τη φύση, την τέχνη, την ιστορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη ενός τόπου; ”

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου διοργανώνει τριήμερη εκδήλωση με θέμα “Η Τεχνη τςη Φύσης”.

Την Τεταρτη 13 Οκτωβρίου διοργανώνεται διάλεξη σε συνεργασία με το Τμημα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ακολουθεί ένα εντατικό διήμερο εργαστήριο την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου αφιερωμένο στην Τέχνη της Φύσης, Forest Art -Nature Art που αναδεικνύει την φυσιογνωμία των δασικών οικοσυστημάτων της Λέσβου – Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την International Forest Art Association - Verein für Internationale Waldkunst e.V. και το Bergstraße-Odenwald Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Διάλεξη της Ute Ritschel,

 

 

«Η τέχνη του δάσους συνδυάζει τη δημιουργική δύναμη του δάσους και του καλλιτέχνη»

 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου συνδιοργανώνουν διάλεξη αφιερωμένη στην Τέχνη της Φύσης, Forest Art - Nature Art που θα πραγματοποιηθεί την Τεταρτη 13 Οκτωβρίου στις 18.00 στο Αμφιθέατρο του Τμηματος Γεωγραφίας.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά από την Ute Ritschel, Curator International Forest Art Association, στο Darmstadt της Γερμανίας, με θέμα: “International Forest Art Project and Global Nomadic Art Germany” - «Η τέχνη του δάσους συνδυάζει τη δημιουργική δύναμη του δάσους και του καλλιτέχνη».

Στην ομιλία της η Ute Ritschel θα εξετάσει διαφορετικές όψεις και πτυχές της τέχνης και της φύσης με ιδιαίτερη αναφορά στο σύγχρνο πρόβλημα της κλιματική κρίσης. Παράλληλα θα παρουσιάσει αρκετούς διεθνείς καλλιτέχνες της Forest Art -Nature Art και το έργο τους.

Η International Forest Art Path biennale διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2002 στο Darmstadt της Γερμανίας και μέχρι σήμερα έχει προσκαλέσει 200 ​​διεθνείς καλλιτέχνες από 37 χώρες, οι οποίοι πραγματοποίησαν 307 έργα τέχνης. Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που υλοποιούνται είναι ανοιχτές στο κοινό μέσα σε έναν ιδιαίτερο περίπατο 2,6 χιλιομέτρων στο φυσικό περιβάλλον με έργα τέχνης. Παράλληλα πλαισιώνεται με ένα εκτενές πρόγραμμα ξεναγήσεων, παραστάσεων θεάτρου, μουσικής και παιδαγωγικών εκδηλώσεων με σκοπό να φέρει κοντά επισκέπτες και καλλιτέχνες.

 

Διήμερο Εντατικό Εργαστήριο

Τέχνη της Φύσης, Forest Art -Nature Art

Πέμπτη 14 και Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Εισηγήτριες του εργαστηρίου θα είναι οι

Ute Ritschel, Curator International Forest Art Association, και

Kim Rathnau, Forest Art Pedagoge, International Forest Art Path,.

Οι δύο εκπαιδεύτριες εμπνέονται από τη Λέσβο και τον φυσικό της πλούτο και σχεδιάζουν για εμάς ένα εντατικό διήμερο εργαστήριο σε δάση του νησιού, το οποίο θα περιλαμβάνει πλήθος βιωματικών δραστηριοτήτων με τη χρήση φυσικών υλικών.

Στα εκπαιδευτικά τους εργαστήρια συνδυάζουν τις εμπειρίες της Forest Art, της Τέχνης της Φύσης (Nature Art/Global Nomadic Art) και των παιδαγωγικών ιδεών γύρω από την Εκπαίδευση για Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Λέσβο θέλουν να προωθήσουν την ευαισθητοποίηση για τα δάση, τα οικοσυστήματα και τη φυσική κληρονομία του νησιού και να στηριχτούν στη δημιουργική δύναμη του δάσους και των συμμετεχόντων, ώστε να προχωρήσουν στην υλοποίηση πρωτότυπων εκπαιδευτικών-καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, εμπνευσμένων από το φυσικό περιβάλλον και τα οικοσυστήματα της Λέσβου.

Το εντατικό εργαστήριο θα υλοποιηθεί την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου στη Μυτιλήνη (Δάσος στην περιοχή του Αρχαίου Θεάτρου Μυτιλήνης, Δάσος στην περιοχή Τσαμάκια) και την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι και την περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Θα περιλαμβάνει τέσσερις επιμέρους βιωματικές συνεδρίες, δύο πρωινές (9.00-13.00) και δύο απογευματινές (14.00-18.00).

 

Στα πρωινά εργαστήρια δραστηριοτήτων θα συμμετέχουν και μαθητές σχολείων της Λέσβου.

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο lesvospf@otenet.gr (cc apavlids@gmail.com). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, καθώς ο αριθμός συμμετεχόντων έχει οριστεί στα 15 άτομα. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 22510-47033.

 

Σε ποιους απευθύνεται;

Το εντατικό εργαστήριο απευθύνεται σε παιδαγωγούς, περιβαλλοντολόγους, καλλιτέχνες εκπαιδευτικούς, μουσειοπαιδαγωγούς, εμψυχωτές εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, φοιτητές και σε όλους όσους αγαπούν τη φύση και την τέχνη.

Το εργαστήριο συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο Unesco, την International Forest Art Association - Verein für Internationale Waldkunst e.V., το Bergstraße-Odenwald UNESCO Global Geopark και υποστηρίζεται από το έργο «Rural regeneration through systemic heritage-led strategies — RURITAGE», του Προγράμματος HORIZON 2020.