Φθινοπωρινή εξόρμηση παρατήρησης πουλιών στην Αλυκή Καλλονής


Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών 2021!

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής θέλοντας να προάγουν τη γνωριμία του κοινού με τον φυσικό πλούτο στο Γεωπάρκο της Λέσβου σας προσκαλούν σε εξόρμηση παρατήρησης πουλιών, για τον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστευτικών (Αποδημητικών) Πουλιών – World Migratory Bird Day 2021».

Η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών γιορτάζεται (από το 2006) δύο φορές κάθε χρόνο, τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου και Οκτωβρίου, περιόδους κατά τις οποίες λαμβάνει χώρα η ανοιξιάτικη και φθινοπωρινή μετανάστευση, αντίστοιχα, των πουλιών της Ευρώπης. Οργανώνεται στα πλαίσια δύο Συνθηκών του ΟΗΕ: της «Σύμβασης για τα Μεταναστευτικά Είδη» και της «Συμφωνίας για τα Αφρο-Ευρασιατικά Υγροτοπικά Είδη Πουλιών». Οι εκδηλώσεις διευρύνονται, από φέτος, και σε περιοχές του Ανατολικού Ασιατικο-Αυστραλιανού διαδρόμου μετανάστευσης, καθιστώντας τες μια πραγματικά παγκόσμια γιορτή!

Η μετανάστευση των πουλιών είναι ένα πραγματικό θαύμα της φύσης! Τα μεταναστευτικά πουλιά πετούν για εκατοντάδες και χιλιάδες χιλιόμετρα για να βρουν τις καλύτερες οικολογικές συνθήκες και ενδιαιτήματα για να τραφούν, αναπαραχθούν και να ανατρέψουν τους νεοσσούς τους. Η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών (Αποδημητικών) Πουλιών αποτελεί ένα οικουμενικό εργαλείο στην κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης για τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα μεταναστευτικά πουλιά, την μεγάλη οικολογική τους σημασία και την ανάγκη για παγκόσμια συνεργασία για την προστασία τους.

Η εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021 κατά τις ώρες 8:30-13:00 (3 ομάδες), στην Αλυκή Καλλονής. Οι συμμετέχοντες δεν είναι απαραίτητο να έχουν πρότερη εμπειρία στην παρατήρηση πουλιών. Οι ομάδες με τις οποίες θα γίνει η παρατήρηση δεν θα υπερβαίνουν τα 10 άτομα και είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Η δραστηριότητα προσφέρεται για ενήλικες και παιδιά (8 ετών και άνω), διαρκεί 1 περίπου ώρα και είναι δωρεάν.

Όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή διασποράς του Covid-19 θα τηρούνται αυστηρά.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής (στις ομάδες των 8:30-10:00, 10:00-11:30 ή 11:30-13:00) μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα: 22510-47033 και 22530-28091.

Περισσότερα για τα πουλιά της Λέσβου στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής: www.lesvosbirds.gr και τη σελίδα του στο Facebook: https://www.facebook.com/kpenkallonis.