ΒΙΝΤΕΟ: Υπό εξέταση μέτρα πρόσθετης στήριξης για την ακρίβεια

Πηγές:ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα

Η εξόφληση των λογαριασμών της ΔΕΗ σε δόσεις και η επέκταση της επιδότησης για το ρεύμα και το 2022 είναι δυο από τα πρόσθετα μέτρα που εξετάζονται για τη στήριξη των νοικοκυριών από τους κραδασμούς της ενεργειακής κρίσης.

Δίχτυ ασφαλείας με πρόσθετα μέτρα για να αμβλύνει τις επιπτώσεις στα νοικοκυριά από τις αυξημένες τιμές στην ενέργεια και σε μέρος των αγαθών πρώτης ανάγκης, αναμένεται να προωθήσει η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα. Ήδη ο πρωθυπουργός έχει δώσει το στίγμα των προθέσεων της Πολιτείας με την αναφορά του ότι θα δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης σε δόσεις υπέρμετρα αυξημένων λογαριασμών, καθώς και με την έμφαση που έδωσε στη στήριξη των νοικοκυριών και ιδιαίτερα των ευάλωτων.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται με την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2022 στα τέλη Νοεμβρίου.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην ΕΡΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μέτρων στήριξης και το 2022.

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν μέτρα προστασίας και το 2022, απάντησε ότι «τα μέτρα που έχουμε θεσπίσει είναι μέτρα για το 2021, τα μέτρα για το έτος 2022 θα υπάρχουν στον επόμενο προϋπολογισμό. Εάν με ρωτάτε αν θα είναι η κυβέρνηση ευαίσθητη με τα προβλήματα των ανθρώπων το 2022 όπως ήταν το 2020 και το 2021 απαντώ φυσικά θα είναι».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται η τόνωση των εισοδημάτων μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων, αλλά και μέσω ενισχύσεων, με τη μορφή εφάπαξ καταβολής κοινωνικού μερίσματος ή επιδόματος. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τέλη Νοεμβρίου ή τον Δεκέμβριο ανάλογα με την πορεία των διεθνών τιμών στην ενέργεια, αλλά και τον δημοσιονομικό χώρο που θα διαμορφωθεί, όπου τα πρώτα δείγματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς τα φορολογικά έσοδα είναι σημαντικά πάνω από τον στόχο

Την ίδια ώρα, τις νέες παρεμβάσεις για την ελάφρυνση των νοικοκυριών σκιαγράφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Εκτός από τη δυνατότητα πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος σε δόσεις, ο κ. Οικονόμου προανήγγειλε μέσω του Σκάι τον διπλασιασμό του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης νωρίτερα, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης πριν το 2023 και να μειωθεί περαιτέρω η προκαταβολή φόρου.

Η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης ανοίγει, με τις προκαταβολές να εκταμιεύονται πριν τις γιορτές.

Το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 έως και 750 ευρώ με το συνολικό κονδύλι να φτάνει τα 168 εκατ. ευρώ.

Προς το παρόν πάντως, αν και άρχισε η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης, οι πελάτες παραμένουν «παγωμένοι».

Πηγές:ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα