Δημοσκόπηση Παγίδα που θα βγάλει Βάστρια...



Γράφει ο "παραπολιτικος......"

Δημοσκόπηση, προφανώς απάντηση σε αυτήν που διενήργησε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πρόσφατα για το μεταναστευτικό διεξάγεται από χτες στο Βόρειο Αιγαίο, σε μια προσπάθεια που γίνεται εδώ και μερικές ημέρες να «πειστούν» οι νησιώτες για την αναγκαιότητα ύπαρξης μόνιμων δομών σε Λέσβο και Χίο. 

Πλέον η τακτική του Υπουργού μετανάστευσης και ασύλου Νότη Μηταράκη, έχει αλλάξει ως προς το επικοινωνιακό κομμάτι θέλοντας να βάλει ξεκάθαρα το δίλλημα Μαυροβούνι ή Βάστρια. 

Η ανακοίνωση του Δήμου Μυτιλήνης προ ημερών στην ίδια λογική, ήταν ο προάγγελος της τακτικής Μηταράκη, καθώς οι δυο πλευρές ταυτίζονται απόλυτα όπως φαίνεται και λειτουργούν ως μονάδα στο θέμα του μεταναστευτικού με κοινό στόχο την κατασκευή της νέας δομής στην Βάστρια. 

Της ανακοίνωσης του Δήμου ακολούθησε η επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του Δημάρχου και η εξαγγελία έργων εκατομμυρίων για την Λέσβο. 

Ακολουθεί επίσης επίσκεψη που πραγματοποιεί σήμερα στην Σάμο ο Πρωθυπουργός με προσκεκλημένους δημοσιογράφους από μερίδα ΜΜΕ της Λέσβου και της Χίου, οι οποίοι μετέβησαν εκεί με έξοδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, προκειμένου να δουν από κοντά τις εγκαταστάσεις της νέας δομής στο νησί. (Το υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου για κάποιο λόγο απέκλεισε το LesvosPost από αυτήν την πρόσκληση)

Και εκεί ο κ. Μηταράκης έθεσε ξανά το δίλλημα σε δηλώσεις του Μαυροβούνι ή Βάστρια, σημειώνοντας πως δεν συζητάμε για καμία νέα δομή αλλά και μετεγκατάσταση της ήδη υπάρχουσας, τονίζοντας πως δεν πιστεύει πως θα αντιδράσουν οι νοικοκυραίοι Λέσβιοι παρά μόνο κάποιοι ακραίοι. 

Σε αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι ο Υπουργός παίζει και με τις λέξεις, αλλά και έξυπνα, θέλοντας μέσω μιας δημοσκόπησης, να δείξει ότι οι νησιώτες είναι υπέρ της Βάστριας. Πως το κάνει αυτό?

Πέραν των κλασσικών ερωτήσεων που περιλαμβάνει η δημοσκόπηση, αν είστε ευχαριστημένοι από την διαχείριση του μεταναστευτικού, αν οι τοπικοί άρχοντες (περιφερειάρχης, δήμαρχοι κτλ) το χειρίζονται καλά, αν ο Υπουργός κ. Μηταράκης έχει πετύχει την αποσυμφόρηση κτλ. το βασικό ερώτημα – παγίδα είναι το αν θέλετε να παραμείνει η δομή στο Μαυροβούνι ή να μεταφερθεί στην θέση Βάστρια εκτός αστικού ιστού. 

Τρίτη επιλογή, ας πούμε να κλείσει το Μαυροβούνι και να μην γίνει η Βάστρια, ή να γίνει ένα μικρό καταγραφικό κέντρο δεν υπάρχει. 

Ουσιαστικά είναι σαν να ρωτάς κάποιον θες να σε σκοτώσω με μαχαίρι ή πιστόλι, αλλά δεν του δίνεις άλλη επιλογή την οποία προφανώς και θα ήθελε, να ζήσει ας πούμε. 

 Έτσι το αποτέλεσμα είναι αυτό που εσύ θες να βγει προς τα έξω. Ότι θέλει να πεθάνει. 

Η λογική εξέλιξη μιας δημοσκόπησης αν ήθελε το υπουργείο να έχει αποτέλεσμα προκειμένου να καταγράψει την πραγματικότητα είναι το ερώτημα αν ο κόσμος επιθυμεί ή όχι δομή στην Λέσβο. Και στην συνέχεια αν επιθυμεί Μαυροβούνι ή Βάστρια.

Επί της ουσίας το Υπουργείο αναμένεται να βγάλει ένα μεγάλο ποσοστό ότι οι Λέσβιοι επιθυμούν την Βάστρια, χωρίς ωστόσο αυτό να ανταποκρίνεται στην αλήθεια. 

Και το επικοινωνιακό παιχνίδι που βρίσκεται στο φόρτε του αυτή την περίοδο, είναι η ρελάνς του κ. Μηταράκη ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες στην Βάστρια.

Ο Υπουργός είναι πανέξυπνος, χειρίζεται άριστα το λόγο, «παίζει» με τις λέξεις και πάει πολύ έξυπνα να δημιουργήσει κλίμα ώστε να αποφευχθεί νέα Καράβα και να υλοποιήσει τα σχέδια της Κυβέρνησης για τις δομές. Πλέον έχει και ισχυρούς συμμάχους όπως φαίνεται. 

Το θέμα είναι αν ο κόσμος αυτή την φορά θα «τσιμπήσει». Όπως και να χει όλοι θα κριθούν εκ του αποτελέσματος αλλά πάντα όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται…