ΒΙΝΤΕΟ:Κρεσέντο επιθετικών και απειλητικών δηλώσεων από Τούρκους αξιωματούχους

ΠΗΓΗ MEGA TV

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τον νεό κύκλο διερευνητικών επαφών οι Τούρκοι δυναμιτίζουν το κλίμα.

Η αμυντική συμφωνία με την Γαλλία έφερε νέο αέρα στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό στην έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου να τη χαρακτηρίζει «πολυσήμαντη» και «χωρίς προηγούμενο για τη χώρα».

«Φέρνει την Ελλάδα στο επίκεντρο μίας μεγάλης πρωτοβουλίας της Ευρώπης του αύριο. Δίπλα στη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της ηπείρου θέτει το πρώτο θεμέλιο ώστε η αμυντική δυνατότητα της Ένωσης να αντιστοιχηθεί με την οικονομική της ισχύ. Η πατρίδα μας γίνεται στο εξής όχι μόνο δέκτης συμμαχικών εγγυήσεων αλλά και δυναμικός πάροχος ασφάλειας με προβολή στη Μεσόγειο και πέραν αυτής» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Έβγαλε το διπλωματικό κοστούμι ο Τσαβούσογλου

Το σοκ που έχει προκαλέσει η εν λόγο συμφωνία στην Άγκυρα έχει οδηγήσει τους υπουργούς του Ερντογάν σε ένα κρεσέντο απειλητικών και επιθετικών δηλώσεων εναντίον της Ελλάδας.

Χτες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έβγαλε το διπλωματικό κοστούμι και με γλώσσα… Ακάρ επιχείρησε να τορπιλίσει εκ νέου τις διερευνητικές της Τετάρτης στην Άγκυρα.

«Δεν είμαστε μια χώρα που απαντά στην Ελλάδα κάθε μέρα, δεν είμαστε μια κομπλεξική χώρα. Είμαστε μια μεγάλη χώρα, είμαστε η χώρα, το κράτος ενός μεγάλους έθνους. Δεν περνάει μέρα χωρίς να επιτίθενται στη Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών τους και οι υπόλοιποι. Δείτε τις διμερείς συναντήσεις, πήγαμε εκεί και μιλήσαμε για την Τουρκία, «η Τουρκία είναι έτσι, η Τουρκία είναι αλλιώς». Άρα όταν δεν λειτούργησαν οι συζητήσεις, κατεβήκαμε στο πεδίο και κάναμε τέτοια βήματα, με τα οποία δεν μπορούν να ξεπεράσουν το κόμπλεξ» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε την Κυριακή και η εκπρόσωπος του Ακάρ που μίλησε για προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας ενώ δεν παρέλειψε να θέσει και πάλι θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

«Είναι απαράδεκτο ότι η Τουρκία, με διαρκείς προκλήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις, προσπαθεί να υπονομεύσει το κλίμα αυτών των επαφών, πριν καν λάβουν χώρα (κατ) «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά δεν εκφοβίζεται από παράνομες ενέργειες θα προστατεύσουμε την κυριαρχία, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως αυτά πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας» απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

 

Τουρκικοί τσαμπουκάδες στην Κύπρο

 

Η Τουρκία πάντως δε μένει στις ρητορικές κορώνες.

Τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε μέσω ασυρμάτου το NAUTICAL GEO που πραγματοποιούσε έρευνες στο δυτικό τμήμα της Κυπριακής ΑΟΖ με τον Γάλλο κυβερνήτη πάντως να απαντά και θα συνεχίσει κανονικά τις έρευνες.

– Τουρκική φρεγάτα: Απομακρυνθείτε από την περιοχή. Βρίσκεστε σε τμήμα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
– Γάλλος κυβερνήτης NAUTICAL GEO: Υπάρχει νόμιμη Navtex από τις Κυπριακές αρχές.

Την ίδια στιγμή η Ανατολική Μεσόγειος αρχίζει και πάλι να θυμίζει καζάνι που βράζει καθώς η Τουρκία με NAVTEX για ασκήσεις του στόλους της προσπαθεί να εμποδίσει τον πλου του ερευνητικού NAUTICAL GEO για τον Eastmed.

 

Κλείδωσε το «όχι» του Αλέξη Τσίπρα στην ελληνογαλλική συμφωνία

Στην κοινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και του Πολιτικού Συμβουλίου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, κλείδωσε το όχι της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας  σημείωσε «η χώρα δεν έχει τίποτε θετικό να περιμένει από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Σας καλώ όχι μόνο να μη γίνουμε συνένοχοι αλλά να αντισταθούμε. Η χώρα έχει ανάγκη από μια “νέα αρχή”».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε αν «ξαναγυρίσαμε στις εποχές του Άκη και του Γιάννου;» και εγκάλεσε τον πρωθυπουργό για «αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών», λέγοντας ότι τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα θα ξεπεράσουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. «Δημοσιονομικά το αντέχουμε αυτό;» ανέφερε με νόημα ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι «ο προϋπολογισμός για την άμυνα αυξήθηκε κατά 41% και ο αντίστοιχος για την υγεία μειώθηκε κατά 12%. Γύρω μας σφυρίζουν δισεκατομμύρια και δεν ακούμε κουβέντα για ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Δεν παίρνει ούτε ένα ευρώ από τα εξοπλιστικά προγράμματα».