Παραδίδεται στους πιστούς το εξωκλήσι του Χριστού στην περιοχή Ουτζας στην Μόρια- Στις 30/10 τα πανηγυρικά θυρανοίξια


Κανείς δε ξεχνά την έντονη θλίψη που είχαν προκαλέσει στους πιστούς της Λέσβου οι βανδαλισμοί σε ιστορικά ξωκλήσια. Ωστόσο, η αποκατάσταση και η συντήρηση ορισμένων από αυτά «ξύπνησε» συναισθήματα αισιοδοξίας και χαράς.

Τα εκκλησάκια της Αγίας Αικατερίνης, του Ταξιάρχη, του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Ραφαήλ, του Χριστού καθώς και κοιμητηριακοί ναοί υπέστησαν σημαντικές ζημιές. Οι ιερόσυλοι πέταξαν στο δάπεδο τον Εσταυρωμένο, ξήλωσαν τα στολισμένα πλαίσια των εικόνων και προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε αγιογραφίες στον εσωτερικό τοίχο, αλλά και στο ταβάνι. Παράλληλα, βανδάλισαν την πρόσοψη των ναών, καθώς και τον αύλειο χώρο.


Ιστορικά ξωκλήσια που εδώ και πολλές δεκαετίες διατρανώνουν και στηρίζουν την πίστη μας σε διάφορα σημεία του ακριτικού νησιού καταστρέφονται συχνά από ιερόσυλους που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα. Σπασμένες Αγίες Τράπεζες, εικόνες και σταυροί είναι σύνηθες φαινόμενο, ενώ κάποιοι δεν δίστασαν να βάλουν φωτιά σε ναούς και να καταστρέψουν σπάνιες αγιογραφίες. Υπήρξαν, βέβαια, και περιπτώσεις, στις οποίες είδαμε εντός των ναών συνθήματα υπέρ του Αλλάχ.

Τα θυρανοιξια του «Χριστου»

Το Σάββατο 30/10, και ώρα 10:30, θα τελεστούν τα Θυρανοίξια του Παρεκκλησίου του Χριστού στην Μόρια (στον αύλειο χώρο του ναού), στην περιοχή της Ουτζας

Ομάδα πολιτών της Μυτιλήνης και όχι μονο με μπροστάρη τον πεζοπορικό σύλλογο Μοριας «Διχαλα» το ανασκευάσαν πλήρως με χορηγίες πολιτών και πλέον είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν λίγους μήνες πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια στα ξωκκλήσια Αγία Αικατερίνη - Άγιος Γεώργιος – Ταξιάρχης που ανακατασκευάστηκαν με χορηγία της Ουγγρικής Κυβέρνησης μέσω του προγράμματος Hungary Helps

Λίγα λόγια

Ουτζά ( Η Παναγιά που αγρυπνά πάνω απ τη Μόρια)

Στο τρίστρατο δυτικά υψώνεται ένας πέτρινος λόφος, που η νότια πλευρά του πέφτει ομαλά σε ένα ίσιωμα, γεμάτο ασφοδέλους. Η άλλη του πλευρά, η βορινή, είναι ελαιώνας και η τοποθεσία καλείται Ουτζά. Στην δυτική πλαγιά αυτού του λόφου είναι κτισμένος ο Χριστός.

Πριν κτιστεί αυτό το μικρό ξωκκλήσι, υπήρχε αψίδα με πέτρες και τώρα σώζεται μια αράβδωτη κολόνα. Αλλά όλη αυτή η δυτική και η νότια πλαγιά είναι σπαρμένη από κεραμικά υπολείμματα του Μεσαίωνα, όπως κεραμίδια, τούβλα και όστρακα αγγείων που πιθανώς προέρχονται από κάποια αγροικία, ίσως κάποιο χριστιανικό ιερό. Υπάρχει ένα κομμάτι ραβδωτού κιονίσκου. Ακριβώς επάνω από την εκκλησία το χέρσο χωράφι είναι γεμάτο από θεμέλια, τούβλα και κουρασάνι μεταγενέστερων κτισμάτων.

Εδώ επάνω βρίσκονται ανάκατα τα λείψανα του πρόσφατου παρελθόντος με δύο-τρία σπιτάκια όπου μένουν τρεις κτηνοτρόφοι. Καλλιεργούν την περιοχή, που είναι επίπεδη και φυτρώνει τριφύλλι, μαζεύουν τις ελιές, βόσκουν τα πρόβατα και φεύγουν το βράδυ.

Όμως πιο πάνω, στον διπλανό ελαιώνα βρίσκεται το θεμέλιο της παλιάς χριστιανικής εκκλησίας. Σώζεται ο βορινός, ο νότιος και ο ανατολικός τοίχος με την κόγχη του ιερού. Μικρού μεγέθους μεταβυζαντινή εκκλησία με πέτρα, τούβλο και κουρασάνι ίσως να είναι ο τόπος που ανήκουν μερικά μέλη του αϊ- Γιάννη πιο κάτω.

Πάντως δύο μεγάλα μαρμάρινα δομικά μέλη, το ένα με σημάδια συνδέσμων και τόρμους και το άλλο με εντομή ορθογώνια στην άνω πλευρά, φαίνεται ότι ανήκουν σε αρχαιότερο κτήριο που ίσως να υπήρχε εδώ και το οποίο να ταιριάζουν τα δομικά κομμάτια του αϊ- Γιάννη. Το ερείπιο το λατρεύουν ως Παναγιά.

Σε κάποια παλιά επιγραφή, που αναφέρονταν κτήματα του 3ου μ.Χ. αιώνα υπήρχε το τοπωνύμιο «Οισέζεια», που το συσχέτισαν με το όνομα της Ουτζάς. Ψηλότερα από την Παναγιά Ουτζά υπάρχει ο παλιός ερειπωμένος πύργος του "Παρελλή". Εκεί έμειναν στα πολύ παλιά χρόνια (αρχές της Τουρκοκρατίας) πολλές οικογένειες εργατών που δούλευαν στα απέραντα τσιφλίκια του άρχοντα Παρελλή.

Η παλαιά εικόνα της Παναγίας Ουτζά βρίσκεται φυλαγμένη στον ναό του Αγίου Βασιλείου Μόριας. Η παράδοση αναφέρει πως ένας Τούρκος που έμενε εκεί θέλησε με ένα καρφί να τρυπήσει το μάτι της Παναγίας στην εικόνα. Τότε αυτός τυφλώθηκε. Η εικόνα σήμερα φέρει το σημάδι του καρφιού