ΒΙΝΤΕΟ: Τουρκία – Με απέλαση απειλεί ο Ερντογάν πρεσβευτές 10 χωρών

ΠΗΓΗ MEGA TV

Νέο παραλήρημα από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ο οποίος εν πτήσει επιστρέφοντας από την Αφρική και μιλώντας σε δημοσιογράφους, απείλησε ότι θα απελάσει τους πρεσβευτές 10 χωρών μεταξύ των οποίων της Γαλλίας, της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά γιατί ζήτησαν την ολοκλήρωση της δίκης του ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα τον οποίο κατηγορεί ως Γκιουλενιστή.

Ο Καβάλα παραμένει προφυλακισμένος εδώ και τέσσερα χρόνια, κατηγορούμενος ότι υποστήριξε την εξέγερση του πάρκου Γκεζί το 2013 και το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

«Θέλουν να καταδικάσουν την Τουρκία για αυτό το κατάλοιπο του  Σορός που λέγεται Καβάλα. Γιατί κάνουν τέτοια δήλωση 10 πρέσβεις; Αυτοί που υποστηρίζουν το κατάλοιπο αυτό του Σόρος προσπαθούν να επιβάλλουν την αποφυλάκιση του», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στο στόχαστρο έβαλε και τον Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο κατηγόρησε ότι βύθισε σε κρίση τη Γαλλία.

Την ίδια ώρα όμως, ο Ερντογάν δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης. Η Μεράλ Αξενέρ, πρόεδρος του ακροδεξιού «Καλού Κόμματος» τον κατηγόρησε ότι έγινε υποχείριο του Πούτιν, διαλύει την Τουρκία και εξαθλιώνει το λαό.

«Αυτή η εξουσία αντί να αντιμετωπίσει την φτώχεια επιλέγει να την διαχειρίζεται. Σύμβουλοι του Ερντογάν παίρνουν 5 μισθούς, νύφες και γαμπροί ζούνε στη χλιδή στο παλάτι. Είναι απίστευτο παίρνει 5 μισθούς ο άντρας κι άλλους 5 η γυναίκα του. Κακούργα κοινωνία. Κακούργα κοινωνία».

 

Η δυσαρέσκεια προς τις πολιτικές Ερντογάν αποτυπώνεται και σε  σφυγμομετρήσεις. Κατρακύλα στις δημοσκοπήσεις

Σημερινή δημοσκόπηση δείχνει το κόμμα του Τούρκου Προέδρου να προηγείται μεν του κόμματος του Κιλιντσάρογλου αλλά να βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό δύο δεκαετιών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχηματίζουν ένα ισχυρό μέτωπο εναντίον του, ενώ ο κυβερνητικός του εταίρος Μπαχτσελί είναι αδύνατο να του δώσει την ώθηση που χρειάζεται για να κερδίσει και πάλι την Προεδρία στις εκλογές του 2023.

 

Στα τάρταρα η λίρα

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ασφυκτικών πιέσεων, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας μείωσε εκ νέου τα επιτόκια από 18 στο 16%.

Είναι η δεύτερη μείωση σε διάστημα δύο μηνών, με τις αγορές και πάλι να αντιδρούν νευρικά. Μέσα στην ημέρα το δολάριο άγγιξε τις 10 τουρκικές λίρες και το ευρώ τις 11, με τον επίσημο πληθωρισμό να καλπάζει στο 20%.

 

Ισχυρίζεται ότι συνέλαβε 15 πράκτορες που συνδέονται με τη Μοσάντ

Στη σύλληψη 15 υπόπτων που φέρεται να συνδέονταν με την υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, Mossad, προχώρησε η Τουρκία, όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της γείτονος.

Σύμφωνα με την έκθεση του Τούρκου εισαγγελέα, οι συλληφθέντες φέρεται να λάμβαναν πληροφορίες και σημαντικά έγγραφα για το κράτος του Ισραήλ, μετά από επικοινωνία που είχαν με Παλαιστίνιους και Σύριους υπηκόους στην Τουρκία.

Όπως ισχυρίζονται τα τουρκικά ΜΜΕ, οι πληρωμές γίνονταν μέσω διεθνών εταιρειών μεταφοράς χρημάτων.

Ένας από τους φερόμενους κατασκόπους, που προσδιορίστηκε ως «AB» στην έκθεση του εισαγγελέα, κατηγορείται ότι συνέλεξε πληροφορίες σχετικά με το είδος των εγκαταστάσεων που παρέχει η Τουρκία στους Παλαιστίνιους που αντιτίθενται στο Ισραήλ και βρίσκονται στην Τουρκία.