Μηταράκης «Όπως της ζητήθηκε από τις τοπικές κοινωνίες η κυβερνηση κλείνει τη ΒΙΑΛ, το Βαθύ και το Μαυροβούνι»


Νότης Μηταράκης: “Η Κυβέρνηση είναι η Ασπίδα της Ελλάδας. Κρίθηκε στα πολύ δύσκολα, βαδίζει μπροστά, κοιτάζει ψηλά ”  

Στους πολίτες της Χίου, μίλησε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή την συμπλήρωση 2 χρόνων διακυβέρνησης της χώρας, από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την  κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.  

Για τα κρίσιμα θέματα που κλήθηκε να διαχειριστεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κ. Μηταράκης,  τόνισε ότι στο Μεταναστευτικό η Κυβέρνηση ανέκτησε τον έλεγχο και υλοποίησε τους στόχους που έθεσε.

  

Πιο αναλυτικά αναφέρθηκε: 

·  Στην ουσιαστική μείωση των ροών, σημειώνοντας ότι ‘’καταγράφεται ουσιαστική μείωση των ροών της τάξεως του 90%” εν συγκρίσει με το 2019, την ίδια στιγμή που Βουλγαρία, Ιταλία, Ισπανία βιώνουν πολλαπλασιασμό ροών”.   

·  Στην μείωση των διαμενόντων κατά 81% στα νησιά και κατά 49% σε όλη τη χώρα.  

·  Στον έλεγχο των ΜΚΟ, με σειρά αποφάσεων, με πιο πρόσφατη αυτή που καθορίζει το πλαίσιο δράσης τους για την έρευνα και τη διάσωση στο Αιγαίο, υπό τον έλεγχο και τη συνεργασία του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής.  

·  Στην επιτάχυνση της έκδοσης των αποφάσεων ασύλου.  

·  Στον περιορισμό του ύψους και της διάρκειας των επιδομάτων. 

·  Στο θετικό ισοζύγιο αναχωρήσεων - αφίξεων, το τελευταίο 12μηνο 

·  Στον ταχύ διαχωρισμό προσφύγων από παράνομους οικονομικούς μετανάστες, 

·  Στην ενίσχυση των απελάσεων  

·  Στην δημιουργία κλειστών / ελεγχόμενων δομών – με την πρώτη στη Σάμο, να εγκαινιάζεται το Σάββατο.   

 ‘’Οι διαμένοντες στο νησί, την ημέρα των εκλογών ήταν 2.198 και σήμερα είναι συνολικά 390, στη ΒΙΑΛ 292” υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης και σημείωσε: “Τα ορατά αποτελέσματα στο Μεταναστευτικό αποδεικνύουν ότι είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που μπορεί να υλοποιήσει στην πράξη τη δέσμευση για τη Χίο πως η νέα δομή θα έχει λιγότερους από 500 διαμένοντες και για ολόκληρη την ακριτική Ελλάδα ότι δεν θα υπάρξει μόνιμη παραμονή προσφύγων και μεταναστών στις δομές”. 

Αναφερόμενος στις κλειστές, ελεγχόμενες δομές ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση, όπως της ζητήθηκε από τις τοπικές κοινωνίες κλείνει τη ΒΙΑΛ, το Βαθύ, το Μαυροβούνι και δημιουργεί σύγχρονες και ασφαλείς δομές - ασφαλείς για διαμένοντες, εργαζόμενους και τοπικές κοινωνίες - εκτός αστικού ιστού.  

“Είπα και στη Βουλή ότι όσοι δεν θέλουν τις δομές, θέλουν τις ροές” ανέφερε χαρακτηριστικά.  

 

Επόμενο στοίχημα η Ανάπτυξη της Χίου  

Απευθυνόμενος στους πολίτες της Χίου, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Βουλευτής Χίου εξήγησε ότι αν το πρώτο του στοίχημα ήταν το Μεταναστευτικό όπου η Κυβέρνηση ανέκτησε τον έλεγχο και έχει να επιδείξει ορατά σε όλους, θετικά αποτελέσματα, το επόμενο είναι η υλοποίηση των μεγάλων Υποδομών και η έμπρακτη στήριξη της ανάπτυξης της Χίου, με έμφαση στον Τουρισμό, στη Ναυτιλία, στην Αγροτική Παραγωγή και την Καινοτομία με περαιτέρω αξιοποίηση της Μαστίχας.   

 

Ειδικότερα για τις μεγάλες υποδομές και τα μεγάλα έργα που ήταν επί χρόνια “κολλημένα” και τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη, σημείωσε:  


“Συμβασιοποιείται το έργο της επέκτασης του αεροδρομίου, και  ξεκινά το εργοτάξιο, έχει δρομολογηθεί η επισκευή της πύλης Schengen στο λιμάνι και ο εξοπλισμός της με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, ενώ σε συνεργασία με τον Δήμο Χίου, χρηματοδοτείται η ανακατασκευή του Τελωνείου στο Λιμάνι. Παράλληλα, δημοπρατήθηκε και ξεκίνησε το έργο της ανέγερσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου, ικανοποιήθηκε το αίτημα για επισκευή του κτιρίου που στεγάζεται το Πρωτοδικείο Χίου, και ολοκληρώθηκε ο έλεγχος της ασφάλειας του φράγματος ’Κόρης Γεφύρι’.  

“Συνολικά το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, έδωσε στο Δήμο Χίου 5 εκατομμύρια ευρώ για ανταποδοτικά τέλη, αποζημιώσεις και έργα υποδομών, που θα συμβάλουν στο να ανακτήσει η Χίος την θέση που της αξίζει’’, υπογράμμισε.    


Μεγάλες κρίσεις, απτά αποτελέσματα  

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επεσήμανε στην ομιλία του,  ότι ‘’παρόλο που οι 19 από τους 26 μήνες της διακυβέρνησής μας ήταν μήνες κρίσεων και μεγάλων προκλήσεων, η Ελλάδα όπως, τόνισε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ,  Βαδίζει Μπροστά και Κοιτάζει Ψηλά, κρίθηκε στα πολύ δύσκολα και κατάφερε να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα.  

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πορεία της οικονομίας, όπου όπως είπε, “θα δίνει ευκαιρίες στον κάθε πολίτη, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω, με νέο στόχο ανάπτυξης για το 2021 στο 5,9% από 3,6%.”. Ανέδειξε ως θετικά σημεία, τα +35 δισ ευρώ καταθέσεις, τις +71.730 νέες θέσεις απασχόλησης, τη βελτίωση του ετήσιου εισοδήματος, τις +46.265 νέες επιχειρήσεις στη διετία Ιουνίου 2019-Ιουνίου 2021.   

Αναφερόμενος στο βασικό μήνυμα της ΔΕΘ, όπως το ανέπτυξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Μηταράκης, εστίασε  στα μέτρα για την νέα γενιά, μεταξύ των οποίων:    

 

Το ‘’πρώτο ένσημο’’ που δίνει 1.200 ευρώ για 6 μήνες σε όσους νέους

προσλαμβάνονται σε δουλειές πλήρους απασχόλησης χωρίς να έχουν προϋπηρεσία και στην κατάργηση του φόρου γονικών παροχών και δωρεών από τους γονείς προς τα παιδιά. 

Την κατάργηση του φόρου γονικών παροχών και δωρεών από τους γονείς προς τα παιδιά 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μηταράκης, έκανε εκτενή αναφορά και στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη γενικότερη στήριξη της μεσαίας τάξης όπως: 

Ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, όπως ο καφές και τα αναψυκτικά. 

Ο αυστηρός έλεγχος του ανταγωνισμού και η εφαρμογή του νομικού πλαισίου περί αισχροκέρδειας. 

Η κρατική στήριξη απέναντι σε ανατιμήσεις - όπως στην τιμή του ρεύματος - οι οποίες επηρεάζουν ευθέως τα οικονομικά κάθε ελληνικού σπιτιού.  

Η μείωση των φορολογικών βαρών,  

Το ‘πάγωμα’ της εισφοράς αλληλεγγύης 

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, με τα περισσότερα νοικοκυριά το 2022 να πληρώνουν λιγότερο από το 2021