Επιστολή Μπουρνού στον Πιερρακάκη για την κεραία κινητής τηλεφωνίας στο Βουναράκι


Ο Γιάννης Μπουρνούς ζήτησε την παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού, για τη ματαίωση τοποθέτησης κεραίας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας σε πυκνοκατοικημένη περιοχή στο Βουναράκι Μυτιλήνης, κοινοποιώντας του και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης με την οποία το Δ.Σ. καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να ανακαλέσουν κάθε σχετική άδεια για την εγκατάσταση της κεραίας. Το ίδιο έγγραφο απέστειλε ο Γιάννης Μπουρνούς και στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

 

ΠΡΟΣ

Τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκη


Κύριε Υπουργέ,

 

Η πρόσφατη αδειοδότηση για την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας εντός του αστικού ιστού και, μάλιστα, σε πυκνοκατοικημένη περιοχή της πόλης της Μυτιλήνης, έχει προκαλέσει, δικαίως, μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία στους κατοίκους. Η απόφαση αφορά την εγκατάσταση κεραίας στην περιοχή Βουναράκι Μυτιλήνης και συγκεκριμένα ακριβώς δίπλα σε μπαλκόνια εργατικών διπλοκατοικιών και σε ορισμένες περιπτώσεις σε άμεση επαφή με τα δωμάτια των ανθρώπων που ζουν στις εργατικές κατοικίες. Σας ενημερώνουμε ότι κοντά στο σημείο της επικείμενης τοποθέτησης βρίσκεται  ένα γήπεδο 5Χ5 που αθλούνται μικρά παιδιά και ένα νηπιαγωγείο.

Ευλόγως, η απόφαση αυτή, απουσία αντικειμενικών και συγκεκριμένων μετρήσεων για την επίδραση της ακτινοβολίας στην υγεία των κατοίκων της περιοχής, έχει αναστατώσει τη ζωή τους ενώ 120 από αυτούς έχουν ήδη προσφύγει στα ελληνικά δικαστήρια για να την ακυρώσουν. 

Περαιτέρω, το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης, έλαβε πρόσφατα ομόφωνη απόφαση με την οποία αναθέτει στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, κάθε αναγκαία ενέργεια για την ματαίωση εγκατάστασης της κεραίας μέσα στις εργατικές κατοικίες σε πυκνοκατοικημένο συνοικισμό και καλεί κάθε αρμόδια υπηρεσία να ανακαλέσει κάθε σχετική άδεια.(ΑΔΑ: 6ΘΡΕ46ΜΓΘΓ-9Δ8, Απόφαση 209 / 2021 Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης).

Σας γνωστοποιούμε, επίσης,  την ύπαρξη ήδη τριών ακυρωτικών δικαστικών αποφάσεων για παρόμοιες περιπτώσεις εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην πόλη της Μυτιλήνης. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν αποτελεί ορθή και θεμιτή πρακτική να εξαναγκάζονται άνθρωποι με περιορισμένα οικονομικά, να διαθέτουν σημαντικά ποσά για δικαστικές δαπάνες, ώστε να εξασφαλίσουν τα αυτονόητα.

Συμμεριζόμενος την ανησυχία και στηρίζοντας το δίκαιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, σας καλώ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, να προβείτε άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να αποτραπεί η εγκατάσταση της ως άνω κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην τοποθεσία Βουναράκι της Μυτιλήνης, λόγω εξαιρετικής ακαταλληλότητας.

 

 

Ιωάννης Μπουρνούς

Βουλευτής Ν. Λέσβου

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Προοδευτική Συμμαχία