Γενική Συνέλευση στην Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου

Με καθυστέρηση οκτώ περίπου μηνών, λόγω της πανδημίας της COVID-19 και της αναστολής λειτουργίας των πολιτιστικών συλλόγων, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου το απόγευμα η τακτική Γενική Συνέλευση έτους 2021 της Φιλοτελικής Εταιρείας Λέσβου (ΦΕΛ) στο υπαίθριο αμφιθέατρο της Μαρίνας Μυτιλήνης (τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο π. Θεόδωρος Πλωμαρίτης, εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. Ιακώβου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης κ. Αλέκος Κουζινόγλου και ο κ. Γεώργιος Στρατηγέλλης, εκπρόσωπος του Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτή Ν. Λέσβου κ. Χαράλαμπου Αθανάσιου. Χαιρετισμό απέστειλε ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Ο πρόεδρος της ΦΕΛ κ. Μιχάλης Βαΐτης παρουσίασε τον απολογισμό του συλλόγου για το 2020. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνέχιση της έκδοσης του περιοδικού «Φιλοτελική Λέσβος» (του μακροβιότερου φιλοτελικού περιοδικού της ελληνικής επαρχίας), των προτάσεων νέων γραμματοσήμων προς τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), τη διάθεση υλικού για τον θεματικό φιλοτελισμό σε ομάδα ψυχολόγων μέσου κοινωνικής δικτύωσης, τη διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Καρνιαουτάκη «Παρατηρήσεις προς την αναγνώριση και κατάταξη των ‘εύκολων’ αξιών της Μεγάλης Κεφαλής Ερμού» (έκδοση ΦΕΛ 2019) και τη συμμετοχή σε τηλεδιάσκεψη των φιλοτελικών σωματείων με τον Δ/ντή Φιλοτελισμού των ΕΛΤΑ κ. Λάζαρο Λαζαρίδη. Σχολίασε το γεγονός ότι η πανδημία ανέκοψε τη δυναμική που είχε η ΦΕΛ μετά την πλούσια δραστηριότητα του 2019, όταν γιόρτασε τα 75 της χρόνια, και την αναστολή των φιλοτελικών εργαστηρίων που είχε προγραμματίσει με σχολεία της Λέσβου.

Επίσης, έκανε ενημέρωση για την τρέχουσα φιλοτελική επικαιρότητα, όπως τη διαμαρτυρία (με πρωτοβουλία της ΦΕΛ) των φιλοτελικών συλλόγων προς τα ΕΛΤΑ για να νέου τύπου προσωπικά γραμματόσημα, την έκδοση από τη ΦΕΛ της μελέτης του αείμνηστου Μιχάλη Καϊτατζίδη για τα σφάλματα αριθμών ελέγχου των Μεγάλων Κεφαλών Ερμή, την κυκλοφορία γραμματοσήμου τον Ιούλιο του 2021 με παράσταση εύρημα από τον βυζαντινό «Θησαυρό της Κρατήγου» και την πρόθεση των ΕΛΤΑ για την έκδοση γραμματοσήμων το 2022 για τα Γεωπάρκα της Ελλάδας (ένα από τα οποία αποτελεί το νησί της Λέσβου).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο ιστορικός και αντιπρόεδρος της ΦΕΛ δρ. Στρατής Αναγνώστου έδωσε ομιλία με θέμα «Η Λέσβος στην Επανάσταση του 1821». Στην ομιλία αυτή ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά νέα στοιχεία που προέκυψαν για την 

Επανάσταση του 1821 στη Λέσβο, ύστερα από τη δημοσιοποίηση σχετικών οθωμανικών εγγράφων από τα τουρκικά αρχεία. Παράλληλα αναλύθηκαν οι αιτίες για τις οποίες οι χριστιανοί της Λέσβου δεν προσχώρησαν μαζικά την Επανάσταση του 1821, ενώ έγινε μνεία των σημαντικότερων γεγονότων που έλαβαν χώρα στο νησί τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Η ομιλία ολοκληρώθηκε με αναφορά στο εθνικό έργο δύο Λέσβιων διαφωτιστών, του Mητροπολίτη Ουγγροβλαχίας Ιγνατίου και του ιερομόναχου Βενιαμίν του Λεσβίου.