Μητσοτάκης - «Η Ελλάδα είναι μια ανοιχτή χώρα στους πρόσφυγες» (ΒΙΝΤΕΟ)

ΠΗΓΗ MEGA TV

Από την Ηνωμένες Πολιτείες όμως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα του προσφυγικού τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να συμβεί ότι είχε συμβεί του 2015, ενώ χαρακτήρισε την ιστορία ζωής του Γιάννη Αντετοκουμπο ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα μετανάστευσης.

«Η Ελλάδα είναι παραδοσιακά μια ανοικτή χώρα στους πρόσφυγες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg και έφερε ως παράδειγμα τον Γιάννη Αντετοκούμπο.

«Ξέρετε κάτι.. Υπάρχει μια εξαιρετική ιστορία επιτυχίας. Απλώς κοιτάξτε στο ΝΒΑ. Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι Έλληνας από τη Νιγηρία. Είναι αλήθεια, είναι αλήθεια, είναι απολύτως Έλληνας! Πούλαγε cd στους δρόμους και είναι εξαιρετικό παράδειγμα μετανάστευσης» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ξανασυμβεί ό,τι έγινε το 2015, ενώ ρωτήθηκε πως είναι να είσαι πρόσφυγας καθώς και ο ίδιος όταν ήταν παιδί αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα.

«Είναι πολύ δύσκολο και όταν συναντάμε ανθρώπους -ειδικά παιδιά, ανήλικους- είναι σοκαριστικό να ακούς τις ιστορίες τους» υπογράμμισε, ενώ όταν ο δημοσιογράφος ανέφερε πως ήταν και ο ίδιος ένα από αυτά τα παιδιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Φύγαμε αλλά όχι στην ίδια κατάσταση. Έπρεπε να φύγουμε από τη χούντα το 1969 και φύγαμε στο Παρίσι αλλά δεν υπάρχει καμία σύγκριση με τις ιστορίες που ακούμε».

Η πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη ήταν με τον πρόεδρο της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο ο οποίος του δώρισε μια φανέλα με το όνομά του και τον αριθμό 9 καθώς και τις κάρτες των διαιτητών, την κίτρινη και την κόκκινη.

Στο πρόγραμμά του απόψε ξεχωρίζει η συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Επίσης είχε συναντήσεις με επικεφαλής εβραικών οργανώσεων, τον πρόεδρο του αμερικανοεβραϊκού συμβουλίου και τον πρωθυπουργό της Γεωργίας, ενώ θα δειπνήσει με στελέχη της ομογένειας.