Αξύσταρος: Το ιαματικό βότανο της Λέσβου- Τι λέει ο παραγωγός Π. Χλιμπος (ΒΙΝΤΕΟ)


Κίστος είναι ένα λουλούδι της Λέσβου, που αναφέρεται από τον Θεόφραστο στην αρχαιότητα. Σύμφωνα με σύγχρονες μελέτης το φυτό έχει πολυφαινόλες και  και υψηλή αντιοξειδωτική δραστηριότητα. Θεωρείται υπερτροφή.

Συνήθως προσπερνούμε τον Κίστο στο διάβα μας. Πρόκειται για ένα μικρό φυτό που αγαπάει τα ξέφωτα και τα ηλιόλουστα μέρη, τις πετρώδης τοποθεσίες και τα ασβεστολιθικά εδάφη.  Τα άνθη του είναι μωβ-ροζ μικρά και είναι ένα θαύμα της φύσεως.

Ο Κίστος καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα και την ακμή, ενώ συνιστάται για αποτοξίνωση, τις βακτηριακές μολύνσεις, τις αιμορροΐδες και τις αλλεργίες, αναφέρει ο Παναγιώτης Χλίμπος, παραγωγός αξύσταρου, στην Λέσβο.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες από την Ολλανδία, την Γερμανία και την Ελβετία παίρνουν το φυτό ανεπεξέργαστο και το μετατρέπουν σε τρόφιμο, που καθαρίζει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και τα βαρέα μέταλλα, που προέρχονται από τον κάπνισμα, την περιβαλλοντική ρύπανση, ακόμη και το κάδμιο.

Ο κ. Χλίμπος εφιστά την προσοχή στην παραγωγή του αφεψίματος. Πρέπει να αποφεύγεται ο βρασμός, προκειμένου να μην χάνει τις θεραπευτικές του ιδιότητες, οι οποίες είναι πολλές. Εκτός των ανωτέρω τα αφεψήματα βοηθούν ως τονωτικό και ανακουφιστικό του πεπτικού, στυπτικό, αποχρεμπτικό, αντικαταρροϊκό, αναλγητικό, αντισπασμωδικό, καταπραϋντικό. Ένα φλιτζάνι ημερησίως είναι απαραίτητο για τις κρύες νύχτες του χειμώνα και είναι είναι ικανό για να υποκινήσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πηγή https://www.ertnews.gr /  Δήμητρα Λαχούρη ΕΡΤ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ