Για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη….. από την Γερμανία.....


Επιστολή για την στήλη του LesvosPost «ΦΩΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ» από την Monika Gärtner-Engel  (Αξιωματικός Διεθνισμού του MLPD)

“Ο κόσμος θρηνεί τον θάνατο ενός μεγάλου μουσικού και υπέρμαχου του αντικομμουνισμο

Οι προοδευτικοί και επαναστατικοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θρηνούν το θάνατο του διακεκριμένου Έλληνα συνθέτη, μουσικού και επαναστάτη Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος πέθανε στις 2 Σεπτεμβρίου 2021 σε ηλικία 96 ετών.

Χρησιμοποίησε όλα τα εξαιρετικά ταλέντα του στη μακρόχρονη ζωή του για τον αγώνα του ελληνικού λαού για δημοκρατία, ελευθερία και σοσιαλισμό Μοιράστηκε τα βάσανα, τις νίκες και τις ήττες με το λαό.

Ως κομμουνιστής, χρησιμοποιούσε πάντα το χάρισμα, την ιδιοσυγκρασία, τις γνώσεις και τις ικανότητές του για να ενθαρρύνει τις μάζες, την αλληλεγγύη, το άνοιγμα στον κόσμο και την αξιοπρέπεια στον αγώνα κατά της αντίδρασης, του φασισμού, της ιμπεριαλιστικής κατοχής και της στρατιωτικής δικτατορίας.

Στάθηκε άφοβα απέναντι στην εισβολή του ιταλικού στρατού και της φασιστικής γερμανικής Βέρμαχτ και συμμετείχε ως κομμουνιστής στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο από το 1944 έως το 1949.

Ακόμη και κάτω από βάναυσα βασανιστήρια, παρέμεινε αμετακίνητος.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στη δεκαετία του 1980, δραστηριοποιήθηκε και σε πολιτικά αξιώματα, κατά τη διάρκεια των οποίων μπήκε και σε καιροσκοπικά νερά, ακόμη και της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, η ζωή του χαρακτηρίστηκε από το γεγονός ότι παρέμεινε μέρος του λαού, δεν ξέχασε ποτέ τα ιδανικά του και έγραψε ότι ήθελε να πεθάνει ως κομμουνιστής.

Το 2006, ήταν από τους πρώτους που πήρε σθεναρή θέση ενάντια στο ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι όλη η σύγχρονη ιστορία πρέπει να ξαναγραφτεί με όρους αντικομμουνισμού. Έγινε έτσι υπέρμαχος του σημερινού κινήματος "Μην δίνετε στον αντικομμουνισμό μια ευκαιρία!", το οποίο παίζει σήμερα έναν αυξανόμενο ρόλο στη Γερμανία για να δώσει στον σοσιαλισμό μια νέα φήμη.

Στο καλλιτεχνικό του έργο ήταν βαθιά ριζωμένος στην ιστορία και τη ζωή του λαού του, στον οποίο είχε πάντα βαθιά εμπιστοσύνη. Ένα από τα μεγάλα προσόντα του ήταν ότι τόσο αντλούσε από την ελληνική παραδοσιακή μουσική όσο και μελοποιούσε έργα σημαντικών ποιητών, όπως ο Γιάννης Ρίτσος και ο Πάμπλο Νερούδα, και τα έκανε δημοφιλή.

Δεν αντιλαμβανόταν τον ελληνικό πολιτισμό ως ένα στενόμυαλο εθνικό αγαθό, αλλά πάντα ως μέρος του παγκόσμιου αγώνα για απελευθέρωση.

Έτσι εξηγείται και ο μεγάλος ενθουσιασμός που προκάλεσε ο Μίκης Θεοδωράκης με το πολιτιστικό του έργο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου.

Οι συγκλονιστικές συναυλίες του, τις οποίες έδωσε στη Γερμανία από τη δεκαετία του 1970 και μετά, είναι αξέχαστες.

Θυμόμαστε πώς συγκρότησε μια μαζική χορωδία από ανθρώπους που δεν είχαν ξαναπαίξει ποτέ μαζί και - μετά από εντατικές πρόβες - έδωσε μαζί τους μεγαλειώδεις συναυλίες.

Μόλις στις 9 Μαΐου 2020, ο Μίκης Θεοδωράκης έδωσε συναυλία αντιφασιστικών τραγουδιών μαζί με τον Konstantin Wecker στο Μόναχο με αφορμή την 75η επέτειο της απελευθέρωσης από τον χιτλερικό φασισμό,

Τιμούμε τον Μίκη Θεοδωράκη για το ισόβιο θάρρος του, την αδάμαστη θέλησή του, την ικανότητά του να αυτοκριτικά αυτοδιορθώνεται, τη συγκλονιστική καλλιτεχνική του προσφορά στον παγκόσμιο πολιτισμό και ως διεθνιστή αγωνιστή για το ιδανικό της ελευθερίας. Ως πρότυπο για τη νεολαία, η ζωή του μας διδάσκει ότι πρέπει πάντα να επιμένουμε στους επαναστατικούς μας στόχους.


Monika Gärtner-Engel
Αξιωματικός Διεθνισμού του MLPD”