ΔΕΗ - Αλλαγή σελίδας για την επιχείρηση - Τέλος στον έλεγχο του Δημοσίου (ΒΙΝΤΕΟ)

ΠΗΓΗ MEGA TV

Ο κύβος ερρίφθη για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Η επιχείρηση προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 750 εκατ. € χωρίς όμως τη συμμετοχή του Δημοσίου.

 

Από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν ότι με τη διαδικασία αυτή:

– διατηρείται ο κρατικός έλεγχος καθώς Υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ θα διατηρήσουν το ισχυρό μειοψηφικό πακέτο μετοχών του 34%

– με την άντληση των νέων κεφαλαίων από την Αγορά, θα ακολουθήσουν επενδύσεις για εκσυγχρονισμό της επιχείρησης.


Το οικονομικό επιτελείο ξεκαθαρίζει ότι με την κίνηση αυτή προβλέπονται επενδύσεις ύψους 2,3 δισ. € σε ΑΠΕ και εξαγορές πράσινων μονάδων παραγωγής στα Βαλκάνια.

 

«Θα αναζητηθούν ευθύνες»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά για έγκλημα που προκαλεί οργή και ματαίωση γιατί όπως είπε ο κ. Τσίπρας ο ΣΥΡΙΖΑ επί 4,5 χρόνια αντιστάθηκε στην τρόικα για εκχώρηση του 17% της ΔΕΗ.

Μάλιστα σε συνάντηση με τους εργαζόμενους προειδοποίησε τη διοίκηση της ΔΕΗ ότι θα αναζητηθούν ευθύνες για τη ζημιά που υφίσταται το δημόσιο.

 

«Θα αναζητηθούν όλες οι ευθύνες όχι μόνο οι πολιτικές.

Το ελληνικό δημόσιο ζημιώνεται. Υφίσταται μεγάλη ζημία. Ας πάρουν λοιπόν αυτό το μήνυμα πριν προχωρήσουν στις όποιες οριστικές και τελεσίδικες αποφάσεις τους. Αν γινόταν πώληση -όπως προέβλεπε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που ευτυχώς δεν πρόλαβε να υλοποιήσει- τα έσοδα θα πήγαιναν στους δανειστές για το δημόσιο χρέος, και όχι στη ΔΕΗ” απαντά η κυβέρνηση».

Ο κ. Τσίπρας με τη ΔΕΗ της εποχής του κ. Φωτόπουλου που ευαγγελίζεται ανήκει στον προηγούμενο αιώνα και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σήμερα και του αύριο, είπε ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

 

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Δεν πρόκειται για εξυγίανση, αλλά για μπίζνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τους εκλεκτούς της, εις βάρος των συμφερόντων του λαού μας», δήλωσε το ΚΙΝΑΛ.

«Ο νέος γύρος ιδιωτικοποίησης θα φέρει τελικά νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, νέα επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών στον κλάδο», είπε το ΚΚΕ.

«Είναι ένα προαναγγελθέν έγκλημα, ψηφισμένο μάλιστα από ΣΥΡΙΖΑ, NΔ, ΚΙΝΑΛ (τότε ΠΑΣΟΚ), δηλαδή τα Μνημονιακά κόμματα», ανέφερε το ΜέΡΑ25.

Ξέφρενη κούρσα στα οικιακά τιμολόγια προέβλεψε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξει μια ξέφρενη αύξηση των τιμολογίων, ασυγκράτητη την οποία μόνο μια υπό το έλεγχο του δημοσίου επιχείρηση θα μπορούσε να συγκρατήσει», δήλωσε ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος ΓΕΝΟΠ.

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ δεν αποκλείουν και κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα μέχρι την επικύρωση της απόφασης από το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης στις 19 Οκτωβρίου.