Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη (ΒΙΝΤΕΟ)


Θλίψη στον πολιτικό κόσμο, ξέσπασε από το θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας, το ΚΚΕ και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εξέφρασαν την οδύνη τους για την απώλεια αυτή.

 

Θλίψη στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία σκόρπισε ο θάνατος του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Μίκης σημάδεψε με το έργο του τη ζωή και τη διαδρομή όσων διάλεξαν το δρόμο της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, αναφέρει σε ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο αξεπέραστος συνθέτης, ο αγωνιστής, ο κομμουνιστής, ο ακτιβιστής, μέσα από τη μουσική, τη ζωή, τις μάχες και τις αντιφάσεις του, έδωσε νέο νόημα στην ελευθερία, τον πολιτισμό, την τέχνη, τη συμμετοχή. Τον αποχαιρετούμε με τη βεβαιότητα ότι αυτό που αφήνει πίσω του είναι ανεξίτηλο. Στην ψυχή του λαού μας, στην ταυτότητα της πατρίδας μας, στην πολιτιστική κληρονομιά της οικουμένης», έγραψε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποχαιρετούμε με θλίψη, σεβασμό και τιμή τον Μίκη Θεοδωράκη, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Φώφη Γεννηματά.

«Όλοι μεγαλώσαμε, ερωτευτήκαμε, γίναμε ενεργοί πολίτες, πιαστήκαμε χέρι – χέρι σε συγκεντρώσεις και συναυλίες, τραγουδήσαμε, κλάψαμε από συγκίνηση κάτω από τους ήχους της μουσικής του. Ο ίδιος θα μας λείψει. Το έργο του θα είναι εδώ να μας εμπνέει και κυρίως να μας ενώνει όλους, να αγωνιστούμε για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε, την Ελλάδα που μπορεί. Γιατί αυτό θα ήθελε κι ο ίδιος ο Μίκης. Ο Μίκης της νιότης μας, των αγώνων μας και της καρδιάς μας!», σημείωσε η κ. Γεννηματά.

«Στον Μίκη άρεσε να περπατά, να αναπνέει «στους μεγάλους δρόμους, κάτω απ’ τις αφίσες». Και εκεί η μουσική του θα συνεχίζει να ακούγεται, να εμπνέει, να παρακινεί, να διαπαιδαγωγεί. Με τη μουσική του Μίκη θα συνεχίζουμε να πορευόμαστε ώσπου… «να σημάνουν οι καμπάνες» της κοινωνικής απελευθέρωσης. Αλλά και όταν «τελειώσει ο πόλεμος» δεν θα τον ξεχάσουμε… Θα είναι μαζί μας και όταν «κοκκινίζουν τα όνειρα». Αθάνατος Μίκη!», σημείωσε το ΚΚΕ.

Τον τεράστιο μουσικοσυνθέτη αποχαιρετά με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Βαγγέλης Μαρινάκης: «Ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε σήμερα στην αθανασία και ο ελληνικός λαός πενθεί. Ο Μίκης κράτησε στις πλάτες του την Ελλάδα και εκείνη θα τον παραδώσει δαφνοστεφανωμένο στην αιωνιότητα. Μίκη, θα θυμάμαι πάντα τις ατέλειωτες συζητήσεις μας, το λαμπρό σου μυαλό και το μέγα πάθος σου για την Ελλάδα. Σε ευχαριστούμε για το Παγκόσμιο έργο σου, για τους αγώνες σου για την πατρίδα και για τα ατέλειωτα συναισθήματα που μας χάρισες με τη μουσική σου».

Τον Μίκη Θεοδωράκη αποχαιρέτησαν και οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.

Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε στο πάνθεον των αθανάτων σε ηλικία 96 χρονών.