Προκλήσεων συνέχεια από τον Ερντογάν - Θέλει... διμερή διάλογο για το Αιγαίο & δύο «κράτη» στην Κύπρο (BINTEO)

ΠΗΓΗ MEGA TV

Πριν φτάσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο του ΟΗΕ, ο Τούρκος πρόεδρος αξιοποίησε το βήμα της συνέλευσης προκειμένου να ανοίξει όλη την βεντάλια των τουρκικών επιδιώξεων.

Διμερή διάλογο για το Αιγαίο και δύο κράτη στην Κύπρο. Αυτό είναι το όραμα του Ταγίπ Ερντογάν όπως το παρουσίασε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ο Τούρκος πρόεδρος μέσα από την ομιλία του επιχείρησε να εμφανιστεί υπέρμαχος του κλίματος ειρήνης και σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Η συνέχιση του περιβάλλοντος ηρεμίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί κοινό όφελος μας. Η επίλυση των προβλημάτων κατανομής των θαλάσσιων ζωνών επιθυμούμε να γίνει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας. Και για αυτό είναι απαραίτητο να εγκαταλειφθεί η αντίληψη που αγνοεί την Τουρκία που έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρομοίως πιστεύουμε ότι και τα προβλήματα στο Αιγαίο πρέπει να επιλυθούν με διμερή διάλογο».

Την ίδια ώρα πάντως που ο Ταγίπ Ερντογάν ζητά διμερή διάλογο με την Αθήνα, ο πρόεδρος της Τουρκικής Βουλής «εξαφανίζει» την Ελλάδα από την Ανατολική Μεσόγειο.

«Είναι ωφέλιμο να αφεθεί η Ανατολική Μεσόγειος στους κατοίκους της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, η Γαλλία δεν έχει καμία σχέση».

Την ίδια στιγμή η φιλοκυβερνητική Γιενι Σαφάκ κομπάζει για την παρενόχληση στο γαλλικό ερευνητικό Nautical Geo.

«Η ΟΡΟΥΤΣ ΡΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗ ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ» είναι ο τίτλος δημοσιεύματός της, ενώ τονίζει πως «Η τουρκική φρεγάτα Ορούτς Ρέις απέτρεψε την απόπειρα της Ελλάδας να μπει στη Γαλάζια Πατρίδα με το γαλλικό ερευνητικό Nautical Geo».

Η τουρκική φρεγάτα παραμένει στην ευρύτερη περιοχή ενώ το Nautical Geo έδεσε για ανεφοδιασμό στο Ηράκλειο καθώς η Αθήνα επέκτεινε τη διάρκεια της δέσμευσης της περιοχής για τις μετρήσεις που πρέπει να γίνουν από τις 24 έως τις 26 Σεπτεμβρίου.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος στέλνοντας την δική του απάντηση με μήνυμα ετοιμότητας, συμμετείχε σε Θαλάσσιο Άλμα Στατικού Ιμάντα από Ελικόπτερο Chinook CH-47D και σε δραστηριότητες Υποβρυχίων Καταστροφέων, στην θαλάσσια περιοχή της Νέας Περάμου.