Οκτώβριος 2013- Η τελική φάση του Παρμενίων στην Λέσβο με υπ. Άμυνας τον Δ. Αβραμόπουλο (ΒΙΝΤΕΟ, PICS)


Με αφορμή την εθνική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας «Παρμενίων 21» που βρίσκεται σε εξέλιξη το Lesvospost σας παρουσιάζει αναλυτικό αφιέρωμα με τη άσκηση «Παρμενίων 13» όπου η τελική της φάση είχε πραγματοποιηθεί στην Λέσβο.

Πόσο άλλαξαν από τότε τα πράγματα; Ποιοι ήταν οι τότε τοπικοί άρχοντες; Δείτε παρακάτω το αποκλειστικό αφιέρωμα πού κατέγραψε το Lesvospost.

Έως τώρα, στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενίων 21» έχουν διεξαχθεί επιμέρους δραστηριότητες και επιχειρησιακές εκπαιδεύσεις, όπως φόρτωση της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών σε αρματαγωγό για εκτέλεση απόβασης, παρουσία υποβρυχίου στην θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, καθώς και πυρά από μονάδες κρούσης του Πολεμικού Ναυτικού κατά στόχων επιφανείας, συνεργασία μονάδων Πολεμικού Ναυτικού με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, ανεφοδιασμός εν πλω αλλά και άσκηση μη συναινετικής νηοψίας.

Επιπλέον, έχουν πραγματοποιηθεί τακτικές ασκήσεις μετά στρατευμάτων και συγκεριμένα η άσκηση «Κύκλωψ 21» στο λιμάνι Μάκρης Αλεξανδρούπολης, η άσκηση «Οπλαρχηγός Ανδράς Μακούλης 21» στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» Αλεξανδρούπολης και «Μινιωτάκης 21» στο Αινήσιο Δέλτα

Το αφιέρωμα

Στην Λέσβο πραγματοποιήθηκε η τελική φάση της εθνικής διακλαδικής άσκησης μεγάλης κλίμακας "Παρμενίων 2013".

Στις 04-10-2013 το μεσημέρι έληξε στην Λέσβο παρουσία του  Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου η εθνική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας "Παρμενίων 2013", που διεξήχθη σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο και εντός του FIR Αθηνών, επί βάσεως ΤΑΑΣ και ΤΑΜΣ. 

Σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας παρακολούθησε τοτε την τελική φάση της Εθνικής Διακλαδικής Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2013», που διεξήχθη στο  Πεδίο Ασκήσεων «Καμένου Δάσους» της 98 ΑΔΤΕ στο Νομό Λέσβου.

Κατά την διάρκεια της τελικής φάσης εκτελέστηκαν βολές αντιαρματικών, πυρά πυροβολικού και αρμάτων μάχης Leopard-2A4 του Ελληνικού Στρατού, επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 Apache της Αεροπορίας Στρατού και αεροσκαφών F-16 της ΠΑ. Σημειώνεται πως μόνο τις δύο πρώτες ημέρες διεξαγωγής της ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2013» , η Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε πάνω από 200 εξόδους μαχητικών αεροσκαφών ενώ ο στόλος μεταγωγικών αεροσκαφών προχώρησε με απόλυτη επιτυχία στη μεταφορά υλικών και μέσων σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σχέδια. Παράλληλα, το Πολεμικό Ναυτικό κατέγραψε εντυπωσιακά ποσοστά επιχειρησιακής διαθεσιμότητας, έχοντας αναπτύξει 77 μονάδες επιφανείας και υποβρύχια ενώ διέθεσε και 10 ιπτάμενα μέσα. 

Την τελικά φάση στην Λέσβο παρακολούθησαν ο τοτε Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο τοτε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Δαβάκης, ο τοτε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο τοτε Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος, ο τοτε Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο τοτε Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς, Δκτες Μείζονων. Στην άσκηση παραβρέθηκαν ο τοτε Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Νάσος Γιακαλής, ο τοτε Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος και οι τοτε βουλευτές Νίκος Σηφουνάκης, Παύλος Βογιατζής και Τέρενς Κουίκ, καθώς και πολλοί άλλοι επίσημοι προσκολλημένοι.

 Ευδιάθετος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την άσκηση και έδινε παντού συγχαρητήρια για την επιτυχία τους. Να τονίσουμε ότι ο Υπουργός μιλώντας στο βήμα είπε και τα ευχάριστα. Έδωσε 5 μέρες τιμητική άδεια σε όσους στρατευμένους πήραν μέρος στην άσκηση Παρμενίων.

Το LesvosPost.com μετά από σχετική άδεια της τότε ηγεσίας της 98 ΑΔΤΕ είχε βρεθεί στο Καμένο δάσος και κατέγραψε  αποκλειστικά πλάνα και φωτογραφίες από την λήξη του ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ παρουσία της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής 'Άμυνας αλλά και του Υπουργού Άμυνας κ Δ. Αβραμόπουλου.

Δείτε περισσότερες εντυπωσιακές φωτογραφίες ΕΔΩ

Δείτε και θυμηθείτε….