Ανοιχτό αφήνουν οι επιστήμονες το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown (ΒΙΝΤΕΟ)


Δραματικές είναι οι εκκλήσεις των επιστημόνων προς τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας με τις ΜΕΘ να γεμίζουν και πάλι και την κάλυψη ανα την επικράτεια να φτάνει το 69%. Οι ειδικοί προτείνουν την επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους ενώ δεν αποκλειούν το ενδεχόμενο νέου lockdown.

Το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού, δεν μπορεί να αποκλειστεί όσο ανεβαίνουν τα κρούσματα δήλωσε σήμερα ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

«Αν η ατομική επιλογή συμβαδίσει με την κοινωνική υποχρέωση, δεν θα βρεθούμε σε κατάσταση που θα πρέπει να συζητήσουμε κάτι τέτοιο. Αν όμως οι αριθμοί των κρουσμάτων κοροναϊού φτάσουν σε σημείο που το Σύστημα Υγείας δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί εκ νέου, προφανώς θα τεθεί θέμα.

 

Οι μάσκες ξανάρχονται

Επαναφορά της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους προτείνουν οι ειδικοί για να καμφθεί το πανδημικό κύμα .

«Εάν το πανδημικό κύμα δεν σπάσει και μεταφερθεί στα αστικά κέντρα δεν αποκλείεται τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό να επιστρέψει η μάσκα. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε και τα πρωτόκολλα, τι είδους μάσκα να φοράμε. Το στέλεχος Δέλτα είναι ικανότερο να μεταδοθεί σε λιγότερο χρόνο και σε μικρότερη ποσότητα».

 

Στις ΜΕΘ οι ανεμβολίαστοι ασθενείς

Και οι 33 άνθρωποι που υπεκυψαν προχθες απο τις επιπλοκες της νόσου ηταν ανεμβολιαστοι, ενω σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, η συντριπτική πλειοψηφία όσων είναι στις ΜΕΘ και όσων νοσηλεύονται με κορωνοϊό είναι ανεμβολίαστοι.

«Από το 95% στις μικρότερες ηλικίες μέχρι το 85% στις μεγαλύτερες ηλικίες τα ποσοστά των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι. Το 97% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Για αυτό προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί. Το εμβόλια μας προστατεύει πάνω από 95% από τη νοσηλεία και τη διασωλήνωση».

15 εμβολιασμένοι υπέργηροι που φιλοξενούνται σε δομή στο Ηρακλειο κόλλησαν κορωνοιο, δεν χρειαστηκε όμως να νοσηλευτουν.