Απίστευτες εικόνες στην Μυτιλήνη- Ξενύχτι έξω από ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς για μια θέση στον …ήλιο!Έξω από παιδικούς σταθμούς ξενύχτησαν γονείς, προσπαθώντας να προλάβουν να εξασφαλίσουν μια θέση για τα παιδιά τους, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. Απίστευτες εικόνες στην Λέσβο και εν μέσω κορονοιου, με γονείς να δίνουν «μάχη» αϋπνίας για να πάρουν σειρά προτεραιότητας. Μάλιστα, κάποιοι έφεραν μαζί τους και τα απαραίτητα για το βραδινό γεύμα! Οι εικόνες που έρχονται απο ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, μιλούν από μόνες τους…

Παιδικός Σταθμός στην Χρυσομαλλουσα

Οι εξοργιστικές εικόνες με τις ουρές της ντροπής από γονείς που απέκτησαν το περιβόητο “κουπόνι” (voucher) να ψάχνουν απεγνωσμένα για έναν παιδικό σταθμό στη γειτονιά τους που να έχει θέσεις προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες τους είναι απόρροια μιας πολιτικής που έχει βάλει στο εκτελεστικό απόσπασμα τη …«δωρεάν εκπαίδευση».

Όπως και πέρυσι, που άλλαξε η διαδικασία, έτσι και φέτος, έχει σημασία η σειρά προτεραιότητας, κάτι που συνεπάγεται και την ταλαιπωρία του κόσμου. Σήμερα είναι η πρώτη μέρα εγγραφής στους ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ και υπήρχε κόσμος από τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα, περισσότερο από γονείς που ενδιαφερόταν να εγγράψουν τα παιδιά τους για τα Βρεφικά Τμήματα, που είναι λίγα στη Λέσβο.

Στις 7.15 το πρωί, έξω από παιδικό σταθμό στην Χρυσομαλλουσα βρισκόταν σε αναμονή 200 περίπου άνθρωποι, για να προλάβουν να κάνουν από τις πρώτες αιτήσεις. 

Παιδικός Σταθμός στην Χρυσομαλλουσα

Να σημειωθεί ότι την Δευτέρα ξεκινάνε οι εγγραφές στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς από τίς 07:00 το πρωί οπότε και προβλέπεται νέο ξενύχτι από την Κυριακή τα μεσάνυχτα.

Ιδιοκτήτης παιδικού σταθμού της Μυτιλήνης μιλώντας στο LesvosPost σημείωσε πως "Η ταλαιπωρία του κόσμου ξεκίνησε από πέρυσι και συνεχίζεται φέτος, διότι άλλαξε η διαδικασία. Τα προηγούμενα χρόνια δινόταν στην υπηρεσία η μοριοδότηση για τα άτομα που θα έπαιρναν οι Παιδικοί Σταθμοί και στην διεύθυνση εκπαίδευση πήγαιναν συγκεκριμένοι άνθρωποι με τις καταστάσεις.

Από πέρυσι, η διαδικασία έχει αλλάξει η υπηρεσία πλέον δεν γνωρίζει πόσα μόρια παίρνει ο καθένας, όποιος πολίτης θέλει πάει κάνει αίτηση και όποιος επιθυμεί μπορεί να φύγει παίρνοντας το Voucher ανά πάσα στιγμή.

Στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης τηρείται σειρά προτεραιότητας, διότι από το ΕΣΠΑ δεν δίνονται οι καταστάσεις, όπως δινόταν παλιά.

Ξενύχτησαν οι υπάλληλοι

Λίγο πριν τη 2 μετά τα μεσάνυχτα έφυγαν οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης το Σάββατο, διότι το ΕΣΠΑ βγήκε στις 12 περίπου τα μεσάνυχτα και για 30 λεπτά κατέβαινε το αρχείο σε στικάκι, διότι για κάθε μια από τις δομές υπάρχει μια διαφορετική σύμβαση εις τριπλούν.

Στη συνέχεια έπρεπε να γίνει εκτύπωση και εγγραφή όλων των συμβάσεων, κάτι που πήρε τους υπαλλήλους μετά τα μεσάνυχτα.