Μια έκπληξη περιμένει τους επισκέπτες του Μουσείου Ούζου ο «Κόσμος του Ούζου»


Στον καταπράσινο οικισμό της Λέσβου, στο γραφικό Πλωμάρι, μέσα σ’ έναν πανέμορφο ελαιώνα, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της αποσταγματοποιίας όπου παράγεται και εμφιαλώνεται το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, καθώς και το Μουσείο Ούζου «Ο Κόσμος του Ούζου».

Το Ούζο Πλωμαρίου είναι το απόσταγμα που από το 1894 ενώνει τις παρέες και περικλείει στη γεύση του την ελληνική κουλτούρα. Γλυκόπιοτο και σπιρτόζικο, αρωματικό και φίνο, δροσερό και παρεϊστικο. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό απόσταγμα από 100% διπλή απόσταξη που όταν το γευόμαστε είναι σαν να έχουμε την Ελλάδα στο ποτήρι μας: γλυκάνισος και θαλασσινή αύρα, παρέα, χαμόγελα και τσουγκρίσματα στον αέρα, ξανθός ήλιος και τραπεζάκια δίπλα στο κύμα.

Στο παραδοσιακό αποστακτήριο, ακολουθείται πιστά η συνταγή όπως ακριβώς την εμπνεύστηκε ο ιδρυτής Ισίδωρος Αρβανίτης 127 χρόνια πριν, με έμφαση στους εξαιρετικούς καρπούς και βότανα και τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο απόσταξης σε 18 μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες, οι οποίοι παρασκευάζονται μέχρι και σήμερα με την ίδια παραδοσιακή τέχνη, όπως παλιά.

Οι επισκέπτες του Μουσείου ο «Κόσμος του Ούζου», έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν «ψηφιακά» ένα ταξίδι στην παράδοση, με συνοδοιπόρο αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα κατά τη διάρκεια της απόσταξης όπως παλιοί άμβυκες, δοχεία συλλογής αποστάγματος, ταπωτικά και μηχανήματα επικόλλησης. Επίσης, μπορούν να παρακολουθήσουν όλη την παραγωγική διαδικασία από τον χώρο της απόσταξης μέχρι και την εμφιάλωσή του. Θα γνωρίσουν από κοντά τα συστατικά, τα βότανα και τους καρπούς όπως τον γλυκάνισο, θα γευτούν το εκλεκτό, από 100% διπλή απόσταξη Ούζο Πλωμαρίου και θα μάθουν τον ιδανικό τρόπο σερβιρίσματος. Επιπλέον, οι επισκέπτες θα γνωρίσουν την ιστορία του Ούζου και θα ακολουθήσουν βήμα-βήμα τα χνάρια του Ισίδωρου Αρβανίτη στην προσπάθειά του να δημιουργήσει την τέλεια ισορροπία που αναζητούσε.

Φέτος είναι μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά για τον «Κόσμο του Ούζου» αλλά και για την Ποτοποιία. Η Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης, εμπνευσμένη από τα 200 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας και τα σχέδια των ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών γιορτάζει το πνεύμα της ελευθερίας που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας και δημιουργεί μια συλλεκτική επετειακή φιάλη, με λεπτομέρειες φιλοτεχνημένες στο χέρι.

Αυθεντικότητα, παράδοση και ελληνική κληρονομία, αυτές είναι οι τρεις αξίες που πρεσβεύει το Ούζο Πλωμαρίου και φέρει σε κάθε άνοιγμα της φιάλης, σε κάθε του γουλιά από το 1894! Έτσι λοιπόν και η συλλεκτική φιάλη φέρνει το παρελθόν στο σήμερα. Υιοθετεί στοιχεία της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς και συγκεκριμένα, στοιχεία από τις λεπτομέρειες των εξαιρετικών κεντημάτων των ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών.

Επισκεφτείτε το Μουσείο Ούζου «Ο Κόσμος του Ούζου», στο Πλωμάρι στα νότια της Λέσβου και αναζητήστε τη συλλεκτική φιάλη του Ούζου Πλωμαρίου. Μια ξεχωριστή εμπειρία σας περιμένει, ζήστε τη!

 

Πληροφορίες Μουσείο Ούζου: «Ο Κόσμος του Ούζου»

Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο, 10:00-15:00

Ξεναγήσεις έως 8 άτομα, έναρξη ξενάγησης κάθε ώρα.

Ελεύθερη είσοδος

Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης. Ελληνική, οικογενειακή επιχείρηση.

Κάμπος Πλαγιάς, Πλωμάρι, Λέσβος, 2252031450

 

Για περισσότερες πληροφορίες….

www.theworldofouzo.gr, www.ouzoplomari.gr/el/plomari www.facebook.com/ouzoplomari www.instagram.com/ouzoplomari.gr