Γιάννης Μπουρνούς: Στηρίξτε άμεσα τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσοτόπου


Γ. Μπουρνούς: Στηρίξτε άμεσα τον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Μεσοτόπου - Διασφαλίστε την οικονομική του ρευστότητα και την άμεση έναρξη των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών.

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Υπουργό Οικονομικών  κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, για την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης και την διασφάλιση οικονομικής ρευστότητας του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μεσοτόπου καθώς και την, άνευ καθυστερήσεων, έναρξη των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών, που υπέστη από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά.

 

Την ερώτηση συνυπέγραψε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής Λακωνίας, Σταύρος Αραχωβίτης.

 

Ο Γιάννης Μπουρνούς, γνωρίζοντας καλά την πολυετή, πολυεπίπεδη και συνεχώς αναπτυσσόμενη δραστηριότητα του Συνεταιρισμού, την σημαντικότατη συμβολή του στην τοπική οικονομία, την διάθεση εξαιρετικής ποιότητας ποικιλίας προϊόντων μέσω των οποίων προβάλλεται η Λέσβος αλλά, κυρίως, συμμεριζόμενος την αγωνία και την δεινή θέση που έχουν περιέλθει τα μέλη του Συνεταιρισμού, καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να ενεργήσουν άμεσα για την βιωσιμότητά του.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.

 

Αθήνα, 10 Αυγούστου 2021

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Οικονομικών

 

Θέμα: «Άμεση ενίσχυση, διασφάλιση οικονομικής ρευστότητας και έναρξη των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών, που υπέστη από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά, ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Μεσότοπου στη Λέσβο»

 

Ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Μεσοτόπου Λέσβου αποτελεί έναν από τους παλαιότερους συνεταιριστικούς φορείς της χώρας μας και λειτουργεί αδιάλείπτως από το 1923 έως σήμερα. Τις τελευταίες δυο δεκαετίες ο Συνεταιρισμός διανύει μια αξιοσημείωτη πορεία ανάπτυξης με ποικίλες δραστηριότητες. Ενδεικτικά, αναφέρουμε την συσκευασία και την πώληση ζωοτροφών, την διάθεση αγροτικών εφοδίων και κτηνιατρικών φαρμάκων, την παραγωγή ΠΟΠ τυροκομικών προϊόντων, την παραγωγή παγωτού από πρόβειο γάλα ενώ από πέρυσι διακινεί και εμπορεύεται  μέσω του εμπορικού του δικτύου και ελαιόλαδο συνεταιρισμένων παραγωγών.

 

Επιπλέον, σημειώνουμε ότι ο Συνεταιρισμός δημιούργησε και διατηρεί υποκαταστήματα στο νησί της Λέσβου για την πώληση ζωοτροφών καθώς και ένα σούπερ μάρκετ και ένα πρατήριο υγρών καυσίμων για την εξυπηρέτηση των μελών του.

 

Εκ των ως άνω προκύπτει αναμφισβήτητα ότι πρόκειται για ένα καθετοποιημένο στην παραγωγή συνεταιρισμό που δραστηριοποιείται σε όλη την αλυσίδα αξίας και που καινοτομεί αναπτύσσοντας και επεκτείνοντας συνεχώς τις εργασίες του.  Η δραστηριότητά του είναι κομβικής σημασίας, όχι μόνο για τα μέλη του, αλλά για ολόκληρο το νησί της Λέσβου, επειδή συμβάλει στην διαμόρφωση  των τιμών του γάλακτος στην τοπική αγορά, παράγει και διαθέτει εξαιρετικά ΠΟΠ προϊόντα προστιθέμενης αξίας στους καταναλωτές, στηρίζει το εισόδημα των κτηνοτρόφων, συμβάλλοντας, παράλληλα, στην συνολική ανάπτυξη του νησιού.

 

Δυστυχώς, όπως γνωρίζετε, τα ξημερώματα της 13ης Ιουλίου 2021 η αποθήκη ζωοτροφών του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μεσότοπου, καταστράφηκε μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού. Συγκεκριμένα, η φωτιά έπληξε και κατέστρεψε ολοσχερώς το κεντρικό κτίριο με τις ζωοτροφές, εντός του οποίου στεγάζονταν πλήρως εξοπλισμένα γραφεία του οργανισμού. Επιπλέον, καταστράφηκε πλήρως η αποθηκευμένη στο χώρο υλικοτεχνική υποδομή όπως μεταχειρισμένα μηχανήματα αλλά και καινούρια, που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στο νέο τυροκομείο του Συνεταιρισμού.

 

Επισημαίνουμε, εκ νέου, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών της ευρύτερης περιοχής που ασχολείται με αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες, οι οποίες αποτελούν και τον μοναδικό οικονομικό τους πόρο, είναι μέλη του Συνεταιρισμού, μέσω του οποίου διατίθενται και διανέμονται στην αγορά η παραγωγή και τα προϊόντα τους.

 

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η ζημιά που υπέστη ο Συνεταιρισμός είναι τεράστια και καθιστά επιτακτική την ανάγκη για την άμεση λήψη μέτρων ενίσχυσης εκ μέρους της Πολιτείας, όπως η άμεση οικονομική ενίσχυση, η διασφάλιση οικονομικής ρευστότητας και η άμεση έναρξη των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών. Σε αντίθετη περίπτωση, οι προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη του οργανισμού είναι από δυσοίωνες έως ανύπαρκτες, έχοντας, παράλληλα, άμεσο αντίκτυπο στην υποβάθμιση της τοπικής οικονομίας τόσο της περιοχής όσο και της Λέσβου γενικότερα.

 

Επειδή το πλήγμα στην Λεσβιακή οικονομία από την διακοπή λειτουργίας του εν λόγω Συνεταιρισμού θα είναι μεγάλο.

 

Επειδή οι συνεταιρισμένοι κτηνοτρόφοι και τα μέλη του συνεταιρισμού που έχουν συνδέσει τις εκμεταλλεύσεις τους με την λειτουργία του συνεταιρισμού θα βρεθούν  σε εξαιρετικά δεινή οικονομική θέση, που άπτεται της επιβίωσής τους.

Επειδή η Λέσβος σήκωσε και σηκώνει μια τεράστια προσφυγική κρίση με δυσμενή αποτελέσματα για τον τουρισμό και για όλες τις άλλες οικονομικές και επιχειρηματικές δραστηριότητές της και δεν αντέχει να χάνονται επιχειρήσεις, που στηρίζουν την τοπική οικονομία και διατηρούν την κοινωνική συνοχή.

 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 

Ποιός είναι ο κατά αρμοδιότητα σχεδιασμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Οικονομικών για την άμεση οικονομική ενίσχυση, την διασφάλιση οικονομικής ρευστότητας και την άμεση έναρξη των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών στον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Μεσότοπου της Λέσβου;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μπουρνούς Ιωάννης

Αραχωβίτης Σταύρος