Χάος στο Αφγανιστάν με την επιστροφή των Ταλιμπάν (ΒΙΝΤΕΟ)


Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί το χάος που επικρατεί στο Αφγανιστάν, μετά την σχεδόν ολοκληρωτική κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν. Με τις τραγικές σκηνές ανθρώπων να κρέμονται από τα αεροπλάνα που απογειώνονται από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στην προσπάθειά τους να διαφύγουν στο εξωτερικό, η κατάσταση γίνεται ώρα με την ώρα πιο εκρηκτική.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν έχει συγκαλέσει για την Τρίτη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για την εγκαθίδρυση, μέσω διαπραγματεύσεων, νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν που να είναι «ενωμένη, αντιπροσωπευτική και χωρίς αποκλεισμούς, περιλαμβανομένης της πλήρους, ισότιμης και ουσιαστικής συμμετοχής των γυναικών». Ζήτησε, επίσης, τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και των καταχρήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κάλεσε όλες τις πλευρές να επιτρέψουν την άμεση, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση.

Σκηνές πανικού εκτυλίσσονται στο Αφγανιστάν, μετά την εισβολή των Ταλιμπάν στην Καμπούλ. Ο πόλεμος τελείωσε, δηλώνουν οι ηγέτες τους, ενώ ο Αφγανός πρόεδρος έχει εγκαταλείψει τη χώρα, για να αποφευχθεί – όπως είπε – η αιματοχυσία. Διπλωμάτες εγκαταλείπουν άρον – άρον την περιοχή, όμως οι πολίτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο και συνωστίζονται στις σκάλες αεροσκαφών, τα οποία, ωστόσο, δεν επιτρέπεται να απογειωθούν. Τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου ανέφερε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις συνεργάζονται με Τούρκους και άλλους ξένους στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ώστε να επιτραπούν οι πτήσεις για να συνεχιστεί το σχέδιο εκκένωσης. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, έχει εξουσιοδοτήσει την ανάπτυξη άλλων χιλίων Αμερικανών στρατιωτών στην Καμπούλ, ανεβάζοντας σε 7.000 τον αριθμό των στρατιωτών που εποπτεύουν την εκκένωση της αφγανικής πρωτεύουσας.

Οργή πολιτών για τη στάση της διεθνούς κοινότητας. Οι σκηνές με ανθρώπους να πέφτουν στο κενό κατά την απογείωση αεροσκάφους, στο οποίο είχαν γατζωθεί, συγκλονίζουν.

Απελπισμένοι Αφγανοί πολίτες γαντζώθηκαν από την τουρμπίνα αεροσκάφους, κατά τη διαδικασία απογείωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Λίγο αργότερα, έπεσαν στο κενό και κατέληξαν στις στέγες σπιτιών της Καπούλ.

Με πυροβολισμούς στο αέρα, οι Αμερικανοί στρατιώτες επιχειρούσαν μάταια να διώξουν τον κόσμο, ο οποίος σε κατάσταση πανικού προσπαθούσε όπως όπως να επιβιβαστεί στα αεροπλάνα…

Το αεροδρόμιο είναι η μόνη διέξοδος, καθώς οι Ταλιμπάν ελέγχουν όλα τα χερσαία περάσματα.

Τα αεροσκάφη έχουν σταλεί για να επιβιβαστούν μόνο ξένοι υπήκοοι και όσοι Αφγανοί εργάζονται στις Πρεσβείες. Οι πρώτοι ήδη έφτασαν στο νέο Δελχί.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ζήτησε  να εξασφαλιστεί άσυλο σε όσους εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν και κινδυνεύουν να διωχθούν μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τις δυνάμεις των Ταλιμπάν.