Κρανίου τόπος η βόρεια Εύβοια - Τεράστια καταστροφή της τοπικής οικονομίας (ΒΙΝΤΕΟ)

ΠΗΓΗ MEGA TV


Στην Εύβοια οι περιβαλλοντικές συνέπειες από τις πρόσφατες πυρκαγιές είναι τεράστιες. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε τις κοινωνικές επιπτώσεις αλλά και την τοπική οικονομία που έχει ρημάξει.

Σκηνικό καταστροφής στη Βόρεια Εύβοια. Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους.

Η εικόνα από ψηλά τρομάζει. Εκεί που υπήρχε ζωή τώρα υπάρχει μόνο γκρι, εκεί που υπήρχε αγροτική παραγωγή υπάρχουν μόνο καρβουνιασμένοι κορμοί και κατεστραμμένα μελίσσια.

 

Εφιαλτικός απολογισμός

Στις Ροβιές κάηκαν περίπου 40 σπίτια, ποιμνιοστάσια και περίπου 450.000 στρέμματα σε όλο το δήμο. Οι άνθρωποι ζούσαν από την κτηνοτροφία το ρετσίνι και τον τουρισμό και τώρα δεν έχει μείνει τίποτα.

Ο κ. Γιάννης Αγγελόπουλος κτηνοτρόφος από τις Ροβιές σώθηκε την τελευταία στιγμή από τις φλόγες καθώς είχε εγκλωβιστεί στο βουνό με το κοπάδι του και εκλιπαρούσε για βοήθεια.

Ο κ. Παναγιώτης στις φλόγες έχασε το δεύτερο του σπίτι, την επιχείρηση που διατηρούσε για 38 ολόκληρα χρόνια…το ζαχαροπλαστείο του….

 

Απόγνωση για το αύριο

Περισσότερα από 700.000 στρέμματα μαζί σπίτια και επιχειρήσεις έχουν γίνει στάχτη.

H αποτύπωση του πριν και του μετά την πύρινη λαίλαπα αποτυπώνεται στους χάρτες του συστήματος «Κοπέρνικος». Είναι η τρίτη αλλά κατά πολύ μεγαλύτερη σε έκταση πυρκαγιά μετά από αυτές του 1977 και του 1990.

Οι κάτοικοι των Γουβών ζητούν να μην τους ξεχάσουν. Η επόμενη ημέρα τους βρήκε να προσπαθούν να τα στήσουν όλα από την αρχή.

Κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, ρετσινάδες έχουν μείνει άνεργοι, με το αύριο να αβέβαιο.

 

«Στηρίξτε το νησί μας»

Τεράστιο το πλήγμα για την τοπική οικονομία και τον τουρισμό.

Ωστόσο δήμαρχοι και φορείς δηλώνουν ότι οι τουριστικοί προορισμοί δεν έχουν υποστεί ζημιές και είναι έτοιμοι να δεχθούν επισκέπτες και να στηρίξουν τους κατοίκους τους.

Στην Εύβοια παραμένουν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που σήμερα κλήθηκαν να επέμβουν σε μια ακόμα πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από κεραυνό στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, χωρίς ευτυχώς να πάρει μεγάλες διαστάσεις.