Πύρινος όλεθρος - Τα αίτια της καταστροφής και η επόμενη ημέρα σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα (ΒΙΝΤΕΟ)

ΠΗΓΗ MEGA TV

Την εκτίμησή του για το μέγεθος της καταστροφής σε Αττική, Β. Εύβοια και Πελοπόννησο έδωσε ο Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρησης Φυσικών Καταστροφών κ. Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως είπε δεν έχει έως τώρα πλήρη εικόνα για το μέτωπο της Β. Εύβοιας. Αύριο Δευτέρα αναμένεται να μεταβεί στο σημείο για αυτοψία.

Ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση η οποία είναι δύσκολα αναστρέψιμη». Ευχήθηκε μάλιστα να επικρατήσουν «ευνοϊκότερες συνθήκες από άποψη ανέμων» για να διευθυτηθεί η κατάσταση.

Στάθηκε στην «καύσιμη ύλη» που υπάρχει στην περιοχή η οποία οδηγεί σε μεγάλες θερμοκρασίες.

«Έχουμε μια προέλαση της φωτιάς με την ακτινοβολία που είναι επίσης σημαντική παράμετρος για την διάδοση».

Ερωτηθείς για τα αίτια που οδηγήσαν το μέτωπο της Βόρειας Εύβοιας να απλωθεί σε τόσο μεγάλη έκταση, σημείωσε ότι διακρίνονται δύο κατηγορίες.

«Η πρώτη έχει να κάνει με τα γενικότερα αίτια, δηλαδή αυτά που καθορίζονται από την κλιματική κρίση, τις υψηλές θερμοκρασίες, την παρατεταμένη ξηρασία και όσα συμβαίνουν στον διεθνή χώρο», ανέφερε και «η δεύτερη κατηγορία ήταν μια αρνητικότατη συγγυρία πραγμάτων και διαδικασιών που δεν ήταν επιτυχής. Το γεγονός ότι εκδηλώθηκαν σε τόσα σημεία πυρκαγιές, ότι έπρεπε να γίνει προτεραιοποίηση των μετώπων.»

 

Όπως είπε ο κίνδυνος παραμένει και για την επόμενη εβδομάδα «αφού οι βασικές συνθήκες δεν θα αλλάξουν».

Ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα και τον φόβο νέων φυσικών καταστροφών το Φθινόπωρο, ο καθηγητής ανέφερε ότι κι εδώ υπάρχουν δύο κατηγορίες επιπτώσεων.

«Η πρώτη αφορά το περιβάλλον, τον αέρα, το έδαφος, το υπέδαφος, το θαλάσσιο περιβάλλον. Η οποία είναι μεγάλη και έχουμε κάποιο χρόνο. Η δεύτερη είναι οι φυσικές συνέπειες και καταστροφές που ακολουθούν μια μεγάλη πυρκαγιά. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έχουμε μεγάλη εμπειρία από αυτές. Είδαμε ότι ο πλημμυρικός κίνδυνος αυξάνει κατά επτά φορές.»

Όπως υπογράμμισε πρέπει να προτάξουμε την αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική προστασία των περιοχών. «Θέλει άμεσες δράσεις, με καινοτόμες λύσεις, μικρά έργα σε κομβικά σημεία που θα έχουν ως στόχο να προστατέψουν τις περιοχές από τον πλημμυρικό κίνδυνο», τόνισε.