Φωτιές - Περισσότερα από 700.000 στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη – Στοιχεία σοκ (ΒΙΝΤΕΟ)


Τρομάζει το μέγεθος της καταστροφής από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο και Φωκίδα. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, περισσότερο από ένα εκατομμύριο στρέμματα δάσους και καλλιεργειών έγιναν στάχτη

 

Ο αφανισμός των δασών

To πυκνό παρθένο δάσος της βόρειας Εύβοιας είναι πλέον παρελθόν.

Το πράσινο έχει αντικατασταθεί από το μαύρο, καθώς περισσότερα από 700.000 στρέμματα πευκοδάσους έγινα στάχτη.

Περισσότερα από 1.008.740 στρέμματα κάηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες στην Ελλάδα, αριθμός ρεκόρ για τη χώρα μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007, σύμφωνα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές.

Οι καταστροφές είναι ακόμη μεγαλύτερες και από τη φονική πυρκαγιά στην Ηλεία το 2007.

Στην Αττική κάηκαν 84.000 στρέμματα πολύτιμου δάσους, ενώ η ζημιά στην Ηλεία ξεπερνά τις 120.000 στρέμματα. Στη Φωκίδα οι αποτεφρωμένες εκτάσεις υπολογίζονται σε 16720 στρέμματα.

 

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Εύβοια

Στη βόρεια Εύβοια η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη. Το δάσος εξαφανίστηκε στις φλόγες και τα επόμενα χρόνια η περιοχή θα έρθει αντιμέτωπη με υψηλές θερμοκρασίες και πλημμύρες.

Την ίδια στιγμή, βαριές είναι και οι οικονομικές συνέπειες καθώς το δάσος ήταν πηγή εσόδων για εκατοντάδες οικογένειες.

Συνολικά, η χώρα υπολογίζεται ότι μέσα σε μόλις μία εβδομάδα έχασε το έως το 12% των δασών που της έχουν απομείνει. Εκείνο που προέχει σύμφωνα με τους ειδικούς είναι τα αντιπλημμυρικά έργα, καθώς, κυρίως στην Εύβοια, οι βροχοπτώσεις είναι έντονες και πλέον δεν υπάρχουν δέντρα για να συγκρατήσουν τα νερά της βροχής.