Ελληνοτουρκικά: Διπλωματία ίσων αποστάσεων από την Μέρκελ – Οι επόμενες κινήσεις Αθήνας – Λευκωσίας (VID)

ΠΗΓΗ MEGA TV


Νίπτει τα χείρας της για άλλη μια φορά η Άνγκελα Μέρκελ, φροντίζοντας να τηρήσει γραμμή ίσων αποστάσεων μπροστά στην τουρκική πρόκληση στο Βαρώσι.

Άτολμη και στάσιμη εμφανίζεται για άλλη μια φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στη συνεχιζόμενη παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Λίγες ώρες μετά τις προκλητικές αποφάσεις Ερντογάν για την Αμμόχωστο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παρέμεινε πιστή στην τακτική των ίσων αποστάσεων

«Είναι γνωστή η πολιτική μου θέση για την Τουρκία, πως δεν ήταν και δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αμέσως μετά ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος έσπευσε να επαινέσει την Άγκυρα για την καλή δουλειά που κάνει στο μεταναστευτικό, ενώ αποκάλυψε πως υπάρχει σε εξέλιξη διάλογος για ευρωπαϊκή χείρα βοηθείας στην παραπαίουσα τουρκική οικονομία.

«Υπάρχουν συζητήσεις για την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία και έχει δοθεί άδεια και εξουσιοδότηση στην Κομισιόν να ξεκινήσει αυτές τις συζητήσεις τώρα».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθαρίζει σε κάθε ευκαιρία ότι η Αθήνα θέλει μια ευρωπαϊκή Τουρκία που θα σέβεται τους διεθνείς κανόνες και συνθήκες και όχι μία χώρα που θα αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης για όλη την περιοχή.

«Η Ελλάδα θα ευχόταν η τουρκική κοινωνία και η τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την επιλογή σύγκλισης και συμμετοχής στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Πρώτον, γιατί το εγχείρημα έχει μια τεράστια αξία από μόνο του, δεύτερον  γιατί πιστεύω πως αυτό θα είναι το καλύτερο για την Τουρκία και την τουρκική κοινωνία και τρίτον, γιατί πιστεύουμε ότι θα επιλύσει τα περισσότερα από τα εκκρεμή ζητήματα που η Τουρκία έχει, μαζί μας», σημειώνει ο Νίκος Δένδιας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η ανακοίνωση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε με μοναδικό θέμα την τουρκική παραβατική συμπεριφορά στα Κατεχόμενα για το μερικό άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων, ιδιαίτερα μετά και τις ισχυρές πιέσεις και αντιδράσεις από τον αμερικανικό παράγοντα.

Την ανησυχία της Λευκωσίας μετέφερε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνίας με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ στον οποίο μετέφερε τις θέσεις της Αθήνας για τις παράνομες κινήσεις Ερντογάν στο Βαρώσι.