Βράβευση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα Landscape Awards 2021


Για τις παρεμβάσεις προστασίας και ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου βραβεύθηκε στα Landscape Awards 2021, τα πρώτα ελληνικά βραβεία που αναδεικνύουν την συμβολή της αρχιτεκτονικής τοπίου στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ φύσης, χώρου και ανθρώπου, για τις παρεμβάσεις προστασίας και ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου βραβεύτηκε με το Bronze award στην κατηγορία Large Scale Landscape Design/ Heritage & Culture για την Ανάδειξη και Συντήρηση του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου – Περιοχή Κύρια Απολιθωμένη. Το βραβείο παρέλαβε ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, καθηγητής Νικόλαος Ζούρος.

Το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στην περιοχή Κύρια Απολιθωμένη αποτελεί ιστορικό πυρήνα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, του Διατηρητέου Μνημείου της Φύσης που χρονολογείται 20 εκατομμύρια χρόνια πριν. Τα έργα διαμόρφωσης των απολιθωματοφόρων θέσεων του Πάρκου, το οποίο καταλαμβάνει έκταση 286 στρεμμάτων, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν με στόχο να το καταστήσουν προσβάσιμο για όλους και να αναδείξουν παράλληλα τη μοναδικότητα και τις ιδιαιτερότητές του, με σεβασμό προς το φυσικό τοπίο.

Τα έργα συντήρησης και ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων στο Πάρκο υλοποιήθηκαν στα πλαίσια της Πράξης «Συντήρηση και ανάδειξη Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου – Περιοχή Κύρια Απολιθωμένη», η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. 

Η ιδιαίτερη αυτή θέση του Πάρκου που χαρακτηρίζεται ως  ένας από τους σημαντικότερους γεωτόπους του Γεωπάρκου Λέςσβου,  αναδεικνύεται μέσω των πρόσφατων επεμβάσεων σε έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς και εκπαιδευτικούς προορισμούς και σημείο αναφοράς για την ανάδειξη αντίστοιχων θέσεων διεθνώς.


Τα Landscape Awards 2021

Τα Landscape Awards 2021 επιβραβεύουν τα έργα και τους δημιουργούς που συμβάλλουν στην αρμονική ισορροπία μεταξύ φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, εκπληρώνοντας πολλαπλούς στόχους τόσο ως προς τα design briefs όσο και υποστηρίζοντας την κοινωνική και οικονομική ζωή, σε αστικές, ημιαστικές περιοχές, με σαφή προσανατολισμό στην αειφόρο ανάπτυξη και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.

Πρόεδρος του θεσμού είναι ο διεθνούς κύρους Έλληνας αρχιτέκτονας τοπίου Θωμάς Δοξιάδης, ενώ την Επιτροπή Αξιολόγησης στελεχώνουν καταξιωμένοι αλλά και πρωτοπόροι στην αρχιτεκτονική τοπίου, με υψηλή εμπειρία και εξειδίκευση καθώς και ακαδημαϊκοί από κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Τα Landscape Awards 2021 διοργανώνει η BOUSSIAS και τελούν υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Τοπίου. Τα βραβεία περιλαμβάνουν έργα μικρής, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας αναδεικνύοντας το ευρύ φάσμα που αφορά η αρχιτεκτονική τοπίου, τόσο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων όσο και στην διαμόρφωση ολόκληρων πόλεων αλλά και έργων υποδομής.

Στo Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου – Περιοχή Κύρια Απολιθωμένη απονεμήθηκε το τρίτο βραβείο-Bronze award στην κατηγορία Έργων μεγάλης κλίμακας- Large Scale Landscape Design και ειδικότερα στην υποκατηγορία Heritage & Culture, η οποία αφορά  έργα διαμόρφωσης τοπίου ιδιαίτερης πολιτισμικής ή ιστορικής σημασίας όπως πολιτισμικά τοπία, τοπία πολιτιστικής κληρονομιάς, ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους κλπ.

Τα Landscape Awards διοργανώνει η BOUSSIAS με την στρατηγική συνεργασία του Archisearch.