Αιφνιδιασμός στα καλοκαιρινά club της Λέσβου με την νέα ΚΥΑ που επιτρέπει μόνο εμβολιασμενους

Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση άλλαξε τα δεδομένα σε εστίαση και διασκέδαση, συμπεριλαμβάνοντας και τα ανοικτά κλαμπ στους χώρους όπου απαγορεύονται οι ανεμβολίαστοι. «Η λειτουργία μας καθίστανται πολύ δύσκολη έως αμφίβολη» είπε στο LesvosPost ιδιοκτήτης καλοκαιρινού club της Λέσβου.

Ανατροπές προκάλεσε στον χώρο της διασκέδασης η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες, σύμφωνα με την οποία ακόμα και σε ανοικτούς χώρους, όπως καλοκαιρινά κλαμπ, μπαρ και μπουζούκια θα πρέπει να βρίσκονται μόνον εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες.

Πρόκειται για μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, που αιφνιδίασε τον κλάδο αλλά και την κοινωνία, καθώς μέχρι σήμερα με βάση τις ανακοινώσεις που είχαν γίνει, ξέραμε ότι ως αμιγείς χώροι με εμβολιασμένους και νοσήσαντες, θα λειτουργούσαν μόνο οι κλειστές αίθουσες.

Η νέα ΚΥΑ καθορίζει όμως ότι και οι υπαίθριοι χώροι διασκέδασης θα λειτουργούν μέχρι τα τέλη Αυγούστου ως αμιγείς, με πληρότητα στο 85% και με τους πελάτες καθήμενους.

Οπως ήταν επόμενο, η αλλαγή αυτή της τελευταίας στιγμής έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου στην Λέσβο, ενώ ήδη πολλοί πελάτες έκαναν από χθες ακυρώσεις κρατήσεων για το τριήμερο.

Ενδεικτικό του αιφνιδιασμού ήταν η ακύρωση της σημερινής εμφάνισης γνωστού dj στο καλοκαιρινό club island στο Πλωμάρι, το οποίο επίσης ανέστειλε την λειτουργία του έως την επόμενη Παρασκευή.


Αντίθετα το club OXY στην Πέτρα ανοίγει κανονικά σήμερα για πρώτη φορά το φετινό καλοκαίρι φυσικά τηρώντας όλα τα μέτρα όπως ανακοίνωσε σχετικά.


Η εστίαση, τα καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering και χώροι δεξιώσεων που παρέχουν υπηρεσίες σε εσωτερικό χώρο, θα λειτουργούν ως αμιγείς, δηλ. αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο με πληρότητα 85%.

Αντιθέτως, οι επιχειρήσεις του κλάδου που λειτουργούν σε ανοικτό υπαίθριο χώρο και είναι η συντριπτική πλειοψηφία, θα είναι μικτές και οι πελάτες τους θα υποχρεώνονται μόνο να είναι καθήμενοι. Το ίδιο ισχύει και για τα catering και τις δεξιώσεις σε εξωτερικό χώρο.

Τα εστιατόρια, αναψυκτήρια και καφέ των ξενοδοχείων θα εξυπηρετούν μόνο τους πελάτες τους, με την τήρηση αποστάσεων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η πολυπλοκότητα του νέου συστήματος, ανάγκασε κάποιες επιχειρήσεις να ενημερώσουν την πελατεία τους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τον τρόπο που θα λειτουργούν. 

Για παράδειγμα, το Κτήμα Οινοφόρος με ανακοίνωσή του, κάνει γνωστό ότι στον εξωτερικό του χώρο δεν απαιτείται κανένα πιστοποιητικό και θα πραγματοποιηθεί κανονικά την Τετάρτη η συναυλία με το συγκρότημα Melisses τηρώντας όλα τα μέτρα.


To ίδιο έκανε και το beach bar bracciera , που είναι ανοικτό χωρίς πιστοποιητικά και μόνο με καθήμενους πελάτες.


Σύμφωνα με την ΚΥΑ στα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, clubs, κ.λπ.) οι πελάτες εισέρχονται στα καταστήματα με υποχρεωτική επίδειξη:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Τα πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε σε έγχαρτη μορφή είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής του θεατή, τα οποία ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης (ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο) σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR.

Σε κάθε τραπέζι επιτρέπονται μέχρι 10 άτομα, ενώ σε κάθε τραπέζι πρέπει να υπάρχει απολυμαντικό.