Προέδρος Συλλόγου Κιρκινέτσι : «Ενοχλούμε, αλλά θα συνεχίσουμε να ενοχλούμε»


Δήλωση του Προέδρου του Συλλόγου Στρατή Μπαλάσκα

 

Για μια ακόμα φορά είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε και να καταγγείλουμε δημόσια την «ανώνυμη» φημολογία περί δήθεν χρηματοδότησης του συλλόγου μας προκειμένου δια αυτού να προβάλουμε τα έργα και τις ημέρες αυτοδιοικητικών του τόπου. Προφανώς οι παραπάνω «ανώνυμοι» έχουν συνηθίσει να λειτουργούν οι ίδιοι με τον τρόπο αυτόν ή με άλλους ανάλογους που συμπεριλαμβάνουν ολιγόμηνους διορισμούς μελών της οικογένειας τους. Οι χρηματοδοτήσεις βλέπετε με σκοπό την προβολή, ενίοτε γίνονται και δια της πλαγίας τέτοιας οδού.

Και φυσικά δεν μπορούν να αντιληφθούν πως ένας Σύλλογος με ζωή μόλις δυόμιση χρόνια συνεχίζει να παρεμβαίνει κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας... χωρίς χρηματοδοτήσεις.

Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν μια για πάντα και στέλνουμε σε κάθε κατεύθυνση ένα μήνυμα. Ο Σύλλογος μας από την εκλογή του πρώτου του Διοικητικού Συμβουλίου το Μάρτιο του 2019 έδρασε και θα συνεχίσει να δρα σε όφελος των πολιτών, του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος, των καλύτερων παραδόσεων και του πολιτισμού της γειτονιάς μας. Ξέρουμε ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν από αυτό. Τους λέμε λοιπόν ότι θα συνεχίσουμε να τους ενοχλούμε. Κι εμείς και το επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο (η διαδικασία ανάδειξης έχει προσδιοριστεί για τις 26 Σεπτεμβρίου), όλοι όσοι ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορετικές απόψεις συμμετείχαμε στη δημιουργία αυτού του αυτόνομου κινήματος της γειτονιάς μας, του ιστορικού κέντρου της Μυτιλήνης.

Ο Σύλλογος κατοίκων των συνοικιών Κουλμπάρας Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι» ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2018 με απόφαση του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και έχει από το καταστατικό του μεταξύ των άλλων ως στόχο την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος της περιοχής, την ανάδειξη στη νέα γενιά της πόλης και όχι μόνο, της ομορφιάς και της αξίας της παλιάς πόλης, του τοπικού πολιτισμού και της τοπικής παράδοσης.

Στο διάστημα της λειτουργίας του ανέπτυξε και συνεχίζει να αναπτύσσει δραστηριότητες που εστιάζονται στην γειτονιά. Ήδη έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 30 μικρές και μεγάλες δράσεις και δημόσιες παρεμβάσεις.

Για τις εκδηλώσεις αυτές έχει λάβει μόνο μια χρηματοδότηση το Σεπτέμβριο του 2019 (για τις εκδηλώσεις Μικρασιατικής Μνήμης που πραγματοποίησε) από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Η χρήση του συνόλου αυτών των χρημάτων έχει γνωστοποιηθεί στη ΔΟΥ μέσω της φορολογικής δήλωσης που ο Σύλλογος υποβάλει, ελέγχθηκε δε ήδη από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας αλλά και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Πέραν αυτής η Περιφέρεια βορείου Αιγαίου έχει με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίνει πρόταση του Συλλόγου κατοίκων των συνοικιών Κουλμπάρας Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι» μαζί με 39 άλλες δράσεις από Συλλόγους της Λέσβου συνολικού προυπολογισμού 177.800 ευρώ, τη χρηματοδότηση με 15.000 ευρώ προκειμένου σε συνεργασία με ειδικούς να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τρεις πολιτιστικές και πεζοπορικές διαδρομές στην παλιά πόλη της Μυτιλήνης και συγκεκριμένα στις γειτονιές Κιόσκι και Κουλμπάρα. Με πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση έργου, σχετικό τεχνικό δελτίο,  και λεπτομερή προϋπολογισμό προτάθηκε η δημιουργία τριών διαδρομών με δυνατότητα να προστεθούν και άλλες στο μέλλον:

 

           Ο δρόμος του νερού, με σταθμούς στις κρήνες του 19ου αιώνα που έχουν διατηρηθεί

           Ο δρόμος της ιστορίας με σταθμούς σε σημεία που αναδεικνύουν την ιστορικότητα της περιοχής

           Ο δρόμος της αρχιτεκτονικής με σταθμούς σε ιδιαίτερα δείγματα της αρχιτεκτονικής το 19ο και τον 20ο αιώνα που διασώζονται στην περιοχή


Η υλοποίηση της προτεινόμενης πρότασης θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της εικόνας του κέντρου της Μυτιλήνης και στην ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας της. Αν και η σήμανση που προτείνεται, έχει ως μόνιμο αποδέκτη τους ντόπιους και ξένους που κινούνται καθημερινά στο κέντρο της πόλης, δημιουργεί μια βάση πάνω στην οποία μπορεί να αναπτυχθεί ένα σύνολο δράσεων είτε αυτές αφορούν ειδικά οργανωμένους περιπάτους των κατοίκων, είτε εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές, είτε επιλεγμένες τουριστικές περιηγήσεις.

Το έργο δεν υλοποιήθηκε ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ λόγω της πανδημίας και άρα ο Σύλλογος δεν έχει λάβει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΜΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ για αυτό. Αυτό θα συμβεί όταν το έργο ολοκληρωθεί και φυσικά ελεγχθεί από τις αρμόδιες διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες.

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν. Ξέρουμε ότι κάποιοι ενοχλούνται από τις δράσεις μας. Από το τι κάνουμε και προπάντων από το τι ακόμα θα κάνουμε. Τους υποσχόμαστε δημόσια ότι θα συνεχίσουμε να τους ενοχλούμε.