Με επιτυχία ο ιστορικός περίπατος από το Άγαλμα της Ελευθερίας στο κάτω κάστρο

 

Κοσμοσυρροή στο χθεσινό ιστορικό περίπατο από το Άγαλμα της Ελευθερίας στις ανασκαφές του κάτω κάστρου

Μια ακόμα σημαντική πολιτιστική δράση από το Σύλλογο κατοίκων Συνοικιών Κουλμπάρα και  Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι»

Μεγάλη η επιτυχία του ιστορικού περιπάτου που οργάνωσε χθες Τετάρτη 14 Ιουλίου το απόγευμα, ο Σύλλογος κατοίκων Συνοικιών Κουλμπάρα και  Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι», με τίτλο με τίτλο «Από την αυλή της γειτονιάς μας στο Μελανούδι και το χαμάμ του Μπαρμπαρόσα»...

Ο ιστορικός περίπατος οργανώθηκε στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων με την ονομασία ««Επιμένουμε, ελπίζουμε, ζωντανεύουμε τις γειτονιές μας - 2021» εκδηλώσεις που έχουν στόχο να φέριυν κοντά τους κατοίκους της γειτονιάς κι όλους μαζί με την ιστορία της γειτονιάς και τον πολιτισμό.

Με «ξεναγό» τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, δρ. Παύλο Τριανταφυλλίδη και τους συνεργάτες του περισσότεροι από 300 φίλοι και μέλη του Συλλόγου περπάτησαν από το Άγαλμα της Ελευθερίας, σε μια διαδρομή που περνούσε από γνωστά και άγνωστα σημεία της μακραίωνης ιστορίας της περιοχής. Ιδιαίτερα ενδιαφέροντες οι σταθμοί στα σημεία εκτέλεσης των πατριωτών από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής μέσα στο άλσος, στου Απελή και στο άγνωστό άγαλμα της Σαπφούς, το γνωστό και ως «Σαμφάρα», στο φάρος της Φυκιότρυπας με θέα στα αναστηλωμένα τμήματα του βορειοανατολικού περιβόλου του κάστρου και τέλος στο κάτω κάστρο. Πρώτα στη γέφυρα πάνω από τον αρχαικό περίβολο, και μετά στις σημαντικές ανασκαφές που έφεραν στο φως το Βυζαντινό περιτειχισμένο προάστιο του Μελανουδιού αλλά και ένα χαμάμ του 16ου αιώνα που εικάζεται ότι είναι δώρο του Χαιρεντίν Μπαρμπαρόσα στη Μυτιλήνη, τόπο καταγωγής του. Ο ιστορικός περίπατος έκλεισε με επίσκεψη στα συνεχιζόμενα αναστηλωτικά έργα στη θέση Σάπλιτζα στο κάτω κάστρο όπου θα κατασκευασθεί ένας εντυπωσιακός χώρος πολιτισμού.

- Η επόμενη εκδήλωση του Συλλόγου κατοίκων Συνοικιών Κουλμπάρα και  Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι», έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Ιουλίου στις 7,39 το απόγευμα στην πλατεία στο Κιόσκι.

Τίτλος της εκδήλωσης «Από τη σχολή της Σαπφούς στη ‘μη πλατεία’ Ελευθερίας, 27 αιώνες δρόμος». Στη διάρκεια της με ξεναγούς την αρχαιολόγο επίτιμο έφορο αρχαιοτήτων Αγλαΐα Αρχοντίδου, τον ιστορικό – Αντιστράτηγο ε.α Στρατή Χαραλάμπους, το νομικό και γείτονα μας Βάσο Βόμβα και την αρχιτεκτόνισσα Όλγα Κομίνη θα γνωρίσουμε άγνωστα ιστορικά στοιχεία του κέντρου της γειτονιάς και θα συζητήσουμε για την προοπτική το Κιόσκι να ξαναποκτήσει την πλατεία του.