Μολυβος: Με μεγαλοπρέπεια και εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκε η μεταφορά των λειψάνων της Αγίας Θεοκτίστης της Μηθυμναίας


Ρεπορτάζ: Ανδρόνικος Μάρδας

Λέσβου τὸ θρέμμα, παρθένος Θεοκτίστη, Κτίστῃ Θεῷ πρόσεισι νύμφη παγκάλη.

Με μεγαλοπρέπεια και εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκε η μεταφορά των λειψάνων της Αγίας Θεοκτίστης της Μηθυμναίας στην κωμόπολη της Μήθυμνας το διήμερο 29-30/7.

Την Παραμονή 29/7/21 έγινε η υποδοχή του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Αναστασίας της ΦαρμακολύΘτριας, από την Ανεμότια Λέσβου. Στην συνέχεια τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με πλήθος ιερεων από όμορες ενορίες καθώς και του προϊστάμενου του Ναού. Ο αρχιερατικός επίτροπος πατήρ Παναγιώτης Καταξινος από την Πέτρα κήρυξε τον θείο λόγο για την Αγία Θεοκτιστη.

Σήμερα Παρασκευή 30/7/21 το πρωί, τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και στην συνέχεια ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς εικόνας στον περίβολο της Εκκλησίας όπου έγινε η ευλογία του παραδοσιακού κισκέκ που παρασκευάζεται από τον ιππικό Σύλλογο Μήθυμνας ο < Πήγασος> κατά την διάρκεια της νύχτας.

Πρόκειται για ένα έθιμο και γενικότερα για μία πανήγυρη που τελείται την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου όπως είχε θεσπιστεί από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Μηθύμνης κ. Ιάκωβο (Μαλιαρό) για την μεταφορά τμήματος του Ιερού Λειψάνου της Αγίας στην κωμόπολη της Μήθυμνας.

Έτερον Ἀπολυτίκιον (Κατέβασμα)

Ἦχος πλ. α΄. Τὸν συνάναρχον Λόγον. Τῆς Μηθύμνης τόν γόνον καί θεῖον βλάστημα καί Παρίων τό κλέος καί τό ἐντρύφημα, Θεοκτίστην τήν Ἁγίαν εὐφημήσωμεν. Χαίροις βοῶντες πρός Αὐτήν, καλλιπάρθενε ἀμνάς καί Νύμφη τοῦ Θεοῦ Λόγου, ὧ καί πρεσβεύεις ἀδιαλείπτως τοῦ σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν. Ρεπορτάζ: Ανδρόνικος Μάρδας