Ποικίλες δράσεις για όλους το Σαββατοκύριακο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου


Ποικίλες δράσεις για όλους

 

Σάββατο 31 Ιουλίου & Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συνεχίζει το πλούσιο πρόγραμμα καλοκαιρινών εκδηλώσεων με ποικίλες δράσεις για όλους. Το Σαββατοκύριακο 31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου 2021, το Μουσείο σας προσκαλεί σε ένα κυνήγι θησαυρού στο Πάρκο Πλάκας Απολιθωμένου Δάσους και περιήγηση στο Θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Νησιώπης για όλους καθώς και σε εκπαιδευτικές δράσεις για τους μικρούς του φίλους.

 

Εκπαιδευτική δράση:  «Μικροί εξερευνητές: Ας εξερευνήσουμε τη φύση»

Σάββατο 31 Ιουλίου 2021, ώρα 11:00

Το Σάββατο 31 Ιουλίου, στις 11:00 στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι θα υλοποιηθεί η εκπαιδευτική δράση «Μικροί εξερευνητές: Ας εξερευνήσουμε τη φύση», κατά τη διάρκεια της οποίας οι μικροί φίλοι του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν το φυσικό περιβάλλον στους υπαίθριους χώρους του Μουσείου και το Πάρκο Σιγρίου. Οι μικροί εξερευνητές θα δημιουργήσουν τα δικά τους κιάλια και ημερολόγια της φύσης, όπου θα καταγράψουν όλες τις παρατηρήσεις τους, θα σχεδιάσουν λεπτομέρειες του φυσικού τοπίου που θα εξερευνήσουν και θα συλλέξουν δείγματα φυτών. Στο τέλος, θα μοιραστούν τις παρατηρήσεις τους και θα συζητήσουν για το σύγχρονο φυσικό περιβάλλον του νησιού, συγκρίνοντάς το με το περιβάλλον που επικρατούσε 20.000.000 πριν και καταλήγοντας σε συμπεράσματα για τις κλιματικές αλλαγές που σχημάτισαν το τοπίο του νησιού.

 

Περιήγηση στο Θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης

Σάββατο 31 Ιουλίου 2021, ώρα 12:00

Μια μοναδική εμπειρία μπορούν να ζήσουν το Σάββατο 31 Ιουλίου 2021, ώρα 12:00 οι επισκέπτες του θαλάσσιου Πάρκου Νησιώπης. Με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα, μια πρωτότυπη δραστηριότητα επίσκεψης που προσφέρει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου οι επισκέπτες του Απολιθωμένου Δάσους μπορούν να επισκεφτούν τους γιγαντιαίους απολιθωμένους κορμούς δέντρων, τις ηφαιστειακές δομές, τεκμήρια των βίαιων ηφαιστειακών εκρήξεων που έδρασαν στην περιοχή πριν εκατομμύρια χρόνια αλλά και τους εντυπωσιακούς τεκτονικούς, γεωμορφολογικούς και παράκτιους γεωτόπους και την πλούσια σύγχρονη χλωρίδα και πανίδα της νησίδας Νησιώπη.

Η επίσκεψη στο Πάρκο Νησιώπης ξεκινάει με επιστημονική ενημέρωση στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι. Στη συνέχεια οι επισκέπτες μεταβαίνουν στο λιμάνι του Σιγρίου, όπου με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα επισκέπτονται το θαλάσσιο χώρο του Πάρκου και στη συνέχεια αποβιβάζονται στο λιμανάκι της Νησιώπης όπου και περιηγούνται στο χερσαίο τμήμα του Πάρκου.

 

Κυνήγι Θησαυρού «Στα ίχνη του Απολιθωμένου Δάσος»

Σάββατο 31 Ιουλίου 2021, ώρα 18:00

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σας προσκαλεί σε ένα κυνήγι θησαυρού για μικρούς και μεγάλους στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, το Σάββατο 31 Ιουλίου στις 18:00. Πρόκειται για μία νέα, πρωτότυπη, βιωματική δράση εξερεύνησης του Μουσείου και του Απολιθωμένου Δάσους που απευθύνεται σε ενήλικες, εφήβους και οικογένειες. Μέσα από γρίφους, αινίγματα και κρυφούς κώδικες, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα μυστικά του Απολιθωμένου Δάσους ξεκινώντας από τους χώρους του Μουσείου και προχωρώντας στο Πάρκο Πλάκας Απολιθωμένου Δάσους. Βρείτε και ακολουθήστε τα στοιχεία. Πού θα σας οδηγήσουν; Παράλληλα με το κυνήγι θησαυρού, θα έχετε την ευκαιρία να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας σχετικά με το Απολιθωμένο Δάσος και να θαυμάσετε τα μοναδικά ευρήματα του Μουσείου, καθώς και τους εντυπωσιακούς απολιθωμένους κορμούς και ριζικά συστήματα στο Πάρκο Πλάκας. Αν σας αρέσει να λύνετε γρίφους, τότε ελάτε μαζί με τους φίλους σας ή την οικογένεια σας, εξερευνήστε με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο το Απολιθωμένο Δάσους και προσπαθήστε να ξεδιπλώσετε όλα τα μυστικά του. Φτάστε ως το τέλος, όπου θα σας περιμένουν και κάποιες εκπλήξεις!

Η εκκίνηση της δράσης θα γίνει από τους χώρους του Μουσείου. Η έκδοση εισιτηρίου γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.lesvosmuseum.gr ή στο Μουσείο πριν την έναρξη της δράσης.

 

 

Εκπαιδευτική δράση: «Γνωρίστε τα φυτά του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου»

Κυριακή 1 Αυγούστου 2021, ώρα 11:00

Στην εκπαιδευτική δράση «Γνωρίστε τα φυτά του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου», που θα υλοποιηθεί την Κυριακή 1 Αυγούστου 2021 και ώρα 11:00, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν όλα τα φυτά του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Θα γνωρίσουν ότι έχουν βρεθεί πάνω από 50 διαφορετικά είδη φυτών στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, καθώς και σε ποια δέντρα ανήκουν οι απολιθωμένοι κορμοί, τα κλαδιά και τα φύλλα που έχουν βρεθεί στις ανασκαφές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Θα μελετήσουν το σχήμα που έχουν τα φύλλα αυτών των δέντρων και θα περιηγηθούν τόσο στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, όσο και στον βοτανικό του κήπο. Θα αναρωτηθούν ακόμη ποια από τα φυτά του Απολιθωμένου Δάσους υπάρχουν και σήμερα και ποια συναντάμε ακόμη στη Λέσβο ή στη χώρα μας. Αφού ανακαλύψουν όλα τα φυτά της πλούσιας βλάστησής του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τους περιμένουν χρωμοσελίδες με τα δέντρα, τα φύλλα και τους καρπούς των φυτών του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για δημιουργική ζωγραφική ή χειροτεχνίες με φυσικά υλικά.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών. Το κόστος συμμετοχής είναι 5€/παιδί.

 

Περιήγηση στο Θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης

Κυριακή 1 Αυγούστου 2021, ώρα 12:00

Μια μοναδική εμπειρία μπορούν να ζήσουν το Κυριακή 1 Αυγούστου 2021, ώρα 12:00 οι επισκέπτες του θαλάσσιου Πάρκου Νησιώπης. Με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα, μια πρωτότυπη δραστηριότητα επίσκεψης που προσφέρει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου οι επισκέπτες του Απολιθωμένου Δάσους μπορούν να επισκεφτούν τους γιγαντιαίους απολιθωμένους κορμούς δέντρων, τις ηφαιστειακές δομές, τεκμήρια των βίαιων ηφαιστειακών εκρήξεων που έδρασαν στην περιοχή πριν εκατομμύρια χρόνια αλλά και τους εντυπωσιακούς τεκτονικούς, γεωμορφολογικούς και παράκτιους γεωτόπους και την πλούσια σύγχρονη χλωρίδα και πανίδα της νησίδας Νησιώπη.

Η επίσκεψη στο Πάρκο Νησιώπης ξεκινάει με επιστημονική ενημέρωση στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι. Στη συνέχεια οι επισκέπτες μεταβαίνουν στο λιμάνι του Σιγρίου, όπου με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα επισκέπτονται το θαλάσσιο χώρο του Πάρκου και στη συνέχεια αποβιβάζονται στο λιμανάκι της Νησιώπης όπου και περιηγούνται στο χερσαίο τμήμα του Πάρκου.

Κατά τη διάρκεια όλων των δράσεων τηρούνται όλοι οι κανόνες που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του Covid-19!

Για περισσότερες πληροφορίες και κράτηση θέσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 22530 54434.