Υποστελεχωμένες οι υπηρεσίες δόμησης των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου


Υποστελεχωμένες διαπιστώνει τις Υπηρεσίες Δόμησης τόσο στον Δήμο Μυτιλήνης όσο και στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, ενώ μία μόνο υπάλληλος για παράδειγμα έχει χρεωθεί 45 αιτήματα, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το βορειοανατολικό Τμήμα ΤΕΕ.

 

Αναλυτικά αναφέρει:


Κύριοι Δήμαρχοι,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και ιδιαίτερα μετά την χαλάρωση των μέτρων που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid – 19, γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες έντονων παραπόνων από συναδέλφους μηχανικούς για καθυστερήσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των Υ.ΔΟΜ Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, ειδικά σε ότι αφορά την έκδοση οικοδομικών αδειών. Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται έντονες αρρυθμίες στην συγκεκριμένη υπηρεσία αλλά η κατάσταση το τελευταίο διάστημα έχει γίνει αφόρητη.

Ως ΤΕΕ ΒΑΑ, αλλά και ως Σύλλογοι Μηχανικών, έχουμε διαπιστώσει σοβαρή υποστελέχωση της υπηρεσίας σας, η οποία λόγω υπερβολικών καθυστερήσεων στην ανταπόκρισή της, έχει ήδη δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο έργο των μηχανικών και στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Αν μάλιστα δεν προβείτε σε άμεσες παρεμβάσεις ενίσχυσής της, οσονούπω θα βρεθεί σε κατάσταση πλήρους αδυναμίας εξυπηρέτησης των συμπολιτών μας.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι η μία υπάλληλος της Υπηρεσίας(Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου), έχει χρεωθεί συνολικά 45 και 55 αιτήματα αντίστοιχα, που αφορούν κυρίως έκδοση οικοδομικών  αδειών, ενώ βρίσκονται σε αναμονή χρέωσης άλλες 15 νέες υποθέσεις. Ταυτόχρονα δε, σε 40 υποθέσεις έχει πραγματοποιηθεί ο αρχικός έλεγχος και αναμένεται η διόρθωση/προσθήκη στοιχείων από τον μηχανικό, προκειμένου να επαναχρεωθούν στη μία υπάλληλο που διαθέτει ο κάθε Δήμος για να ολοκληρωθούν.

Η κατάσταση γίνεται όλο και δυσκολότερη, τόσο προς το μηχανικό, όσο και προς τον πολίτη, με την έλλειψη υπαλλήλου στο τμήμα των φορολογικών των αδειών, είτε πρόκειται για έκδοση οικ. άδειας, είτε για επίβλεψη, προκειμένου να ρευματοποιηθεί η οικοδομή, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετείται ο πολίτης και ο μηχανικός, αλλά και από την άλλη, οι δήμοι να χάνουν έσοδα.

Σε συνέχεια των ανωτέρω παρακαλούμε για την άμεση στελέχωση της Υπηρεσίας Δόμησης με έμπειρους συναδέλφους μηχανικούς οι οποίοι θα μπορούν να ανταπεξέλθουν τόσο στις απαιτήσεις της υπηρεσίας όσο και στον διαρκώς αυξανόμενο φόρτο εργασίας. Θέλουμε τους δήμους του νησιού μας, αρωγούς στα θέματα που δημιουργούνται, στη βελτίωση του δομημένου περιβάλλοντος και στην επαγγελματική δραστηριοποίηση του ελεύθερου επαγγελματία μηχανικού.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας, και την καταλυτική συνδρομή σας, για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος.

 

            Για το Π. Τ. ΒΑ Αιγαίου του ΤΕΕ

            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

            ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ  ΜΑΝΩΛΑΚΕΛΛΗΣ