Η Δημοκρατική Μυτιλήνη για την κατάσταση που επικρατεί στον περιφερειακό δρόμο του κάστρου


Η Δημοκρατική Μυτιλήνη για την κατάσταση που επικρατεί στον περιφερειακό δρόμο του κάστρου: «Το άλσος κινδυνεύει, το έργο κινδυνεύει, ο καθένας όλες τις ώρες κάνει ότι θέλει, η δημοτική αρχή και κάθε άλλη αρχή είναι απούσες».

Με αφορμή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νέο περιφερειακό δρόμο του κάστρου της Μυτιλήνης από το άγαλμα της ελευθερίας μέχρι τη Φυκιότρυπα και η οποία οδηγεί βραχυπρόθεσμα σε καταστροφή και απαξίωση του σημαντικού αυτού για την πόλη έργου, η παράταξη των πολιτών της Μυτιλήνης «Δημοκρατική Μυτιλήνη» έχει να πει δημόσια τα παρακάτω:

Το μεγαλύτερο μέρος της εισήγησης στο Συμβούλιο της Κοινότητας Μυτιλήνης για τη χρήση του νέου δρόμου ήταν των Συμβούλων της παράταξης Στρατή Μπαλάσκα και Μίνας Αδαλή και έγινε δεκτό με ψήφους επτά έναντι δύο, από το σύνολο των μελών πλην ελαχίστων γνωστών εξαιρέσεων.

 

Σύμφωνα με την εισήγηση και την απόφαση που λήφθηκε προτάθηκε στο Δήμο να ισχύσουν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου οπότε και θα κλείσει η πλαζ τα παρακάτω:

- Πεζοδρομείται το σύνολο του δρόμου με εξαίρεση από το πρωί ως τις 8 το βράδυ του τμήματος ήπιας κυκλοφορίας μόνο από το άγαλμα της ελευθερίας μέχρι την είσοδο της πλαζ.

- Δημιουργία 30 (ή όσες μπορεί να δημιουργηθούν) θέσεων στάθμευσης απέναντι από την είσοδο της πλαζ με κατάλληλη σήμανση - διαχωρισμό. Έξη εξ αυτών θα είναι με σήμανση σε ΑΜΕΑ. Απαγόρευση και αποτροπή εισόδου αυτοκινήτων στο χώρο του άλσους.

- Τα δίκυκλα δε θα εισέρχονται στον πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο αλλά θα σταθμεύουν σε ειδικό οριοθετημένο χώρο, με σήμανση, στην εσοχή όπου το δένδρο με τον περίβολο μετά το Άγαλμα της Ελευθερίας.

- Τα ιδιωτικά αυτοκίνητα ως τις 8 μ.μ θα εισέρχονται με μικρή ταχύτητα στο δρόμο ήπιας κυκλοφορίας ως την είσοδο της πλαζ και θα σταθμεύουν με προτεραιότητα για ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους ή έχοντες δυσκολία στην κίνηση, οικογένειες κλπ. Όσοι δεν βρίσκουν θέση στάθμευσης θα αφήνουν τον επισκέπτη της πλαζ, θα κάνουν αναστροφή πριν το μνημείο εκτελεσθέντων και θα αποχωρούν, έχοντας τη δυνατότητα να παρκάρουν εξωτερικά του δρόμου ή στο λιμάνι. Εννοείται ότι θα υπάρχει σε όλο το δρόμο ελεύθερη πρόσβαση και ανά πάσα ώρα στα οχήματα εκτάκτου ανάγκης (ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική, Αστυνομία).

- Το παρκινγκ στο λιμάνι, για τους λουόμενους με εισιτήριο της πλαζ θα είναι ελεύθερο. Ή η πληρωμή στο παρκινγκ του λιμανιού θα εξασφαλίζει πρόσβαση άνευ αντιτίμου στην πλαζ.

- Mini-bus να μεταφέρουν άνευ κόστους τους πολίτες με μεγάλη συχνότητα από την πλατεία Σαπφούς με στάση στην είσοδο της πλαζ. Το mini-bus θα μπορεί να συνεχίζει (αν υπάρχουν επιβάτες) ως τη Φυκιότρυπα και να επιστρέφει. Η κίνηση του mini-bus θα επιτρέπεται και για τα taxi.

- Στις 8 το βράδυ ο δρόμος στο σύνολο του θα κλείνει για όλα τα οχήματα και θα παραδίδεται στους πεζούς και τους ποδηλάτες. Οι βραδινοί επισκέπτες της πλαζ θα μπορούν να την προσεγγίζουν με τα πόδια διανύοντας απόσταση 175μ. από το Άγαλμα της Ελευθερίας.

- Πλαστικοί πορτοκαλί οριοδείκτες (κολωνάκια) να διαχωρίζουν τον ποδηλατόδρομο από το δρόμο ήπιας κυκλοφορίας.

- Αστυνόμευση συνεχής για την τήρηση της ασφάλειας, της δημόσιας τάξης, της πρόληψης παραβατικότητας και της ήπιας κυκλοφορίας των οχημάτων ως την πλαζ καθώς και της στάθμευσης.

- Τοποθέτηση κατάλληλων σημάνσεων-πινακίδων πληροφόρησης των πολιτών για τις κυκλοφοριακές αυτές ρυθμίσεις που θα μπουν στο Άγαλμα Ελευθερίας και στο ύψος της εισόδου της πλαζ. Δημοσιοποίηση των όρων χρήσης της πλαζ και του παρκινγκ στο επιβατικό λιμάνι.

- Καθαρισμός και φωτισμός του άλσους Τσαμάκια και διαχείρισή του με απόδοση του προοπτικά σε εθελοντικούς φορείς με ξύλινα λυόμενα.

- Επαρκείς κάδοι και καλαθάκια απορριμμάτων κατά μήκος όλου του περιφερειακού δρόμου. Πρόβλεψη καθημερινού καθαρισμού του άλσους και του πεζοδρόμου – ποδηλατοδρόμου.

Αυτή ήταν η εισήγηση της «Δημοκρατικής Μυτιλήνης» και αυτή ήταν μετά από επεξεργασία και συζήτηση και η απόφαση του Συμβουλίου της Κοινότητας. Το τι από αυτά ο Δήμος Μυτιλήνης αποφάσισε να ισχύσουν στα πλαίσια της γνωστής προσπάθειας του για την απαξίωση του θεσμού δεν είναι γνωστό. Γνωστό είναι μόνο ότι σήμερα στα Τσαμάκια επικρατεί μια χαώδης κατάσταση. Το άλσος κινδυνεύει, το έργο κινδυνεύει, ο καθένας όλες τις ώρες κάνει ότι θέλεις η δημοτική αρχή και κάθε άλλη αρχή είναι απούσες.

 

Αυτή η εικόνα πρέπει να αλλάξει ΣΗΜΕΡΑ.

Η δημοτική αρχή έχει τεράστιες ευθύνες εφόσον η κατάσταση αυτή συνεχιστεί.