«Παγωμένα» τα σχέδια για κλειστές δομές στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου- Τι γίνεται με την «Βαστρια»


Του Γεώργιου Στεφάνου για την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει εξαγγείλει εδώ και μήνες την δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά του βόρειου Αιγαίου με χρονοδιάγραμμα έναρξης εργασιών το φθινόπωρο, μπορεί να έχει προχωρήσει μάλιστα και στην χωροθέτηση αυτών ενοικιάζοντας τους χώρους ωστόσο τα σχέδια της δεν δείχνουν να προχωρούν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Νέων το πακέτο των 176,5 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή των δομών προσφύγων και μεταναστών στο Θόλος της Χίου, στην Βάστρια (Πλάτη) Λέσβου, καθώς και τη αναβάθμιση του ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου φαίνεται ότι εισέρχεται σε πόλεμο εργολαβικών συμφερόντων.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλου Γεωργιάδη, η αιτία βρίσκεται στην κατάθεση από την εταιρεία ΕΚΤΕΡ Α.Ε. προδικαστικής προσφυγής ενώπιον της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) κατά της διακήρυξης του διαγωνισμού, μετά την από 8 Ιουνίου 2021 αίτηση αναστολής διεξαγωγής της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Αφού ελήφθη υπόψη η υπ’ αριθμ. Α107/2021 απόφαση του 1ου κλιμακίου της ΑΕΠΠ επί της ανωτέρω αίτησης αναστολής εξεδόθη από τον κ. Γεωργιάδη η κατωτέρω απόφαση, για την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία, σε συμμόρφωση προς την αναφερθείσα απόφαση της ΑΕΠΠ.

Επίσης η έναρξη εργασιών για το νέο ΚΥΤ της Λέσβου πήρε παράταση από το το γεγονός ότι η κατάσταση στο νησί έχει ηρεμήσει όσον αφορά το μεταναστευτικό με το υπουργείο να προχωρά την αποσυμφόρηση και για πρώτη φορά να έχει μειωθεί ο πληθυσμός στο ΚΥΤ Μαυροβουνιου Μυτιλήνης κάτω από τις 5000 χιλιάδες.

Ίσως επίσης η μη έναρξη των εργασιών να είναι και μια τακτική να μην θελήσει η κυβέρνηση να προκαλέσει ένταση και να ζήσουμε όλοι στιγμές Καραβας.

Παράλληλα πάντα υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο να βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο με τις εκλογές να φημολογείται ότι θα γίνουν μέσα στον φθινόπωρο οπότε σε μια τέτοια περίπτωση η ΝΔ δεν θα προχωρούσε στην κατασκευή δομών προκαλώντας ενστάσεις.

Άλλωστε επί του παρόντος στη Χίο ο πληθυσμός είναι ελάχιστος ενώ στην Λέσβο η δομή στο Μαυροβούνι έχει σχεδόν μονιμοποιηθεί, γίνονται εργασίες συνεχώς και ίσως να αποτελεί μια καλή εναλλακτική για την κυβέρνηση χωρίς μάλιστα να ανοίξει ρουθούνι.

Πηγη https://www.tanea.gr/