Ο Αλιγάτορας της Λιώτας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου


Την Κυριακή 17 Ιουλίου ο Αλιγάτορας της Λιώτας παρουσιάζεται στους μικρούς και μεγάλους φίλους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Μετά το Δεινοθήριο της Λέσβου, έρχεται στο Μουσείο ο Αλιγάτορας της Λιώτας.

Πρόκειται για το ομοίωμα του ζώου στις φυσικές του διαστάσεις το οποίο θα πάρει τη θέση μεγάλο αίθριο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Ο αλιγάτορας θα ταξιδεύουν μικρούς και μεγάλους στο γεωλογικό χρόνο, στον εντυπωσιακό κόσμο του υποτροπικού δάσους της περιοχής όπου έζησε ο Αλιγάτορας της Λιώτας, που  θα «ζωντανέψει» και πάλι στη Λέσβο μετά από 18,5 εκατομμύρια χρόνια.

Ο Αλιγάτορας ζούσε στη βορειοδυτική Λέσβο περίπου 19 εκατομμύρια χρόνια πριν σε ένα πυκνό υποτροπικό δάσος με πανύψηλες σεκόιες, πεύκα στα μεγάλα υψόμετρα και με λεύκες, βελανιδιές, φοίνικες και κυπαρίσσια στα μικρότερα υψόμετρα μαζί με το Δεινοθήριο της Λέσβου.

Ο Αλιγόταρας της Λιώτας ανήκει στο γένος Diplocynodon. Είναι σχετικά μικρόσωμος, με μήκος που φτάνει μέχρι 2 μετρά, και οστέινα λέπια που καλύπτουν εξωτερικά τον λαιμό, την πλάτη, την κοιλιά και την ουρά του. Διαθέτει κωνικά μυτερά δόντια. Οι Διπλοκυνόδοντες είναι οι δεινότεροι κυνηγοί στην υποτροπική λίμνη.

Το σημαντικό αυτό εύρημα ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια παλαιοντολογικών ανασκαφών στο πλαίσιο συστηματικής έρευνας για τον προσδιορισμό των ζώων που έζησαν στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους κατά την περίοδο 2007-2010.

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν από την γεωλόγο - παλαιοντολόγο Δρ. Κατερίνα Βασιλειάδου, ερευνήτρια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, η οποία μελέτησε και ταυτοποίησε τα ζωικά απολιθώματα που αποκαλύφθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Λίώτας, που αποτελεί τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους.

Την παρουσάιση θα ακολουθήσει ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά που θα θελήσουν να γνωρίσουν από κοντά τον Αλιγατορα της Λιώτας.

Για το εκαπιδευτικό πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν κράτηση  στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (τηλ. 2253054434).

Η έκδοση εισιτηρίου γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.lesvosmuseum.gr ή στο Μουσείο πριν την έναρξη της περιήγησης.

Κατά τη διάρκεια όλων των δράσεων τηρούνται όλοι οι κανόνες που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του Covid-19!

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 22530-54434, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.