«Πορτραίτα Φιλελληνισμού» στον αύλειο χώρο του μουσείου Τεριάντ


στις 14 Ιουλίου 2021 στις 20:30.

 

Συνδιοργάνωση Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου – Αντιπεριφέρειας Πολιτισμού με τον Σύνδεσμο Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Μυτιλήνης και το Μουσείο Τeriade  της εκδήλωσης «Πορτραίτα Φιλελληνισμού» στον αύλειο χώρο του μουσείου Τεριάντ στις 14 Ιουλίου 2021 στις 20:30.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου- Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού στα πλαίσια της επετείου 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο καθηγητών της Γαλλικής γλώσσας- Μυτιλήνης και το Μουσείο Teriade διοργανώνουν  εκδήλωση με θέμα: «Πορτραίτα Φιλελληνισμού» στον αύλειο χώρο του μουσείου Τεριάντ στις 14 Ιουλίου 2021 στις 20:30. Η εκδήλωση τελεί  υπό την επιμέλεια της επιτίμου Προξένου της Γαλλίας και συνεργάτιδος του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας, Κα Σοφία Μπαρουτσάκη-Τσιριγώτη.

Συμβολική ημερομηνία εορτασμού της Γαλλικής Επανάστασης, ορόσημο ιστορικής μνήμης, άρρητα συνδεδεμένη με τις προσπάθειες των Ελλήνων για την συγκρότηση του κράτους. Ο Διαφωτισμός και η Γαλλική Επανάσταση επηρέασαν τις εξελίξεις στον ελληνικό χώρο κατά τρόπο καθοριστικό. Το 1821 πυροδότησε, εκτός από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, μια παγκόσμια κίνηση, υπέρ του αγώνα των Ελλήνων για δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, που ονομάζεται Φιλελληνισμός. Ποιητές και συγγραφείς, όπως η Σαπφώ, ο Πούσκιν, ο Θείρσιος, ο Λεμπρέν, ο Μύλλερ, ο Βύρων, ο Ουγκώ, ενέπνευσαν συνθέτες, όπως τον Γκουνώ, τον Βέμπερ, τον Φοσκαρίνα και άλλους να γράψουν ιστορικά τραγούδια, ρομάντζες και άριες που αφηγούνται τη θέληση, τον αγώνα και τη δόξα των Ελλήνων.

Αυτή η διπλή επετειακή εκδήλωση πλαισιώνεται με ένα κονσέρτο που παρουσιάζει σπουδαίους φιλέλληνες, με όχημα ποιήματα και μουσικές συνθέσεις οι οποίες άντλησαν την έμπνευσή τους από τον αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η απόδοση μουσικών έργων από τον πιανίστα και τον βαρύτονο, και η παράλληλη αφήγηση λόγων, των ίδιων των Φιλελλήνων για την κατάσταση της εποχής καθώς και για τα οράματα και την δράση των αγωνιστών.

Το κοινό της εκδήλωσης θα μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να γνωρίσει τους ανθρώπους που αφιέρωσαν την πένα, την ψυχή και το ‘ξίφος’ τους υπέρ του αγώνα ανεξαρτησίας των Ελλήνων. Επίσης σύντομες αναφορές  αντιπροσώπων των φορέων συνδιοργάνωσης , της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του υπο συσταση συλλόγου ‘Φίλοι του Μουσείου Τεριαντ’ θα χρωματίσουν την σπουδαιότητα και τον σκοπό της εκδήλωσης με ιστό την σύνδεση των δυο χωρών Ελλάδας – Γαλλίας ανά των χρόνων και την κοιτίδα πολιτισμού το Μουσείο Τεριαντ, ‘ανοιχτό βιβλίο’ που επιφυλάσσει στον επισκέπτη του περιπλανήσεις και πνευματικά ταξίδια στο όραμα του εμπνευστή της ίδρυσης του Στρατή Ελευθεριάδη- Teriade.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Σύλληψη | Έρευνα | Ερμηνεία τραγουδιών: Νικόλας ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ

Έρευνα | Μεταφράσεις: Bernadette COUTSOUMARIS

Μουσική συνοδεία στο πιάνο: Πάνος ΛΟΥΜΑΚΗΣ

Αφήγηση | Διαμόρφωση πρόβας: Μιλτιάδης ΦΙΟΡΕΝΤΖΗΣ

ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΚΟΝΣΕΡΤΟΥ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ:

Η μορφή του κονσέρτου βασίζεται στις εναλλαγές μουσικής και αφήγησης. Τον ρόλο του αφηγητή επωμίζεται ο ηθοποιός και την ερμηνεία των τραγουδιών ο βαρύτονος συνοδευόμενος από τον πιανίστα. Κατά τη διάρκεια του κονσέρτου ο αφηγητής κάνει μνεία σε 35 σημαντικούς φιλέλληνες της εποχής εκείνης, χρησιμοποιώντας παραπομπές από τα ίδια τους τα λόγια. Παράλληλα, οι μουσικοί ερμηνεύουν τραγούδια με θέματα όπως η έξοδος του Μεσολογγίου, ο επίσκοπος Πατρών Γερμανός, η ζωή των κλεφτών και των αρματολών, η σφαγή της Χίου, που γράφτηκαν από φιλέλληνες δημιουργούς. Ο λόγος διαδέχεται τη μουσική και η μουσική τον λόγο, δίνοντας στη μορφή ενός κλασσικού κονσέρτου ισχυρές δόσεις θεαματικότητας.