Σκοπιά: «Κοινωνική ευαισθησία: Είδος προς εξαφάνιση;….»


Η στήλη του LesvosPost η «ΣΚΟΠΙΑ» στις οθόνες σας με την επιμέλεια του Παναγιώτη Λυμπου

Ζώντας σε μια σύγχρονη κοινωνία έχουμε καταφέρει κάτι πρωτόγνωρο. Να απομακρυνόμαστε μεταξύ μας παρόλο που η πληθώρα των τεχνολογικών μέσων (υποτίθεται πως) μας φέρνει πιο κοντά.

Ακόμα και στη μικρή κοινωνία του νησιού μας σταματήσαμε να νοιαζόμαστε για τον διπλανό μας πλην του εαυτού μας. Έχουμε ήδη ξεχάσει την έννοια του ενδιαφέροντος και της ενεργής συμπαράστασης προς τον οποιοδήποτε.

Κι αντί οι ανθρώπινες σχέσεις να "σφίγγουν" περισσότερο σε καιρούς κρίσης, όπως συμβαίνει στα τόσα χρόνια που διανύουμε, οι ίδιοι οι άνθρωποι απομακρυνόμαστε μεταξύ μας και προτιμάμε την ασφάλεια της θωράκισης μέσα στο ΕΓΩ μας. Κι αντί οι περίοδοι της βαθιάς κρίσεις σε όλους τους τομείς και των τόσων προβλημάτων να μας διδάξουν κάτι και να μας κάνουν καλύτερους, μας σπρώχνουν στο να βγάζουμε τον χειρότερο εαυτό μας στην επιφάνεια.

Αναμφισβήτητα ο κόσμος έχει φτάσει στα όριά του. Η παρατεταμένη οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την πανδημία, την ανεργία, την αβεβαιότητα του αύριο και τόσα άλλα έχουν τερματίσει τις αντοχές όλων.

Και ενώ θα έπρεπε να γινόμαστε μια γροθιά για να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη αυτή κατάσταση, εμείς διαρκώς διχάζομαστε. Διαρκώς βγάζουμε εκνευρισμό. Λησμονάμε πως το ανθρώπινο πρόσωπο το δείχνεις στον άλλο με ένα χαμόγελο, με μια απλή κουβέντα ή με μια συνηθισμένη πράξη ανθρωπιάς και φιλότιμου.

Αρκετά πια με τον διχασμό και την απαισιοδοξία. Πλέον είναι η στιγμή που όλοι μας πρέπει να σηκώσουμε ανάστημα, να δείξουμε το πραγματικό μας κοινωνικό πρόσωπο συνδράμοντας εκεί που χρειάζεται.

Είναι η στιγμή των πρωτοβουλιών για έχοντες και μη, για όσους έχουν αξιώματα και για απλούς πολίτες. Διαφορετικά η δυστυχία και η μιζέρια θα είναι μόνιμα γνωρίσματα της καθημερινότητάς μας. Οφείλουμε να ξαναγίνουμε όλοι άνθρωποι για τον συνάνθρωπο και αρωγοί προς κάθε κοινωνική ομάδα που χρειάζεται στήριξη και βοήθεια. Πολέμιον ανθρώποις αυτοί εαυτοίς.

– Ο εχθρός του ανθρώπου είναι ο ίδιος εαυτός του. Γιατί άραγε???