Διεθνείς καταδίκες της Τουρκίας για Αγία Σοφία και Βαρώσια (BINTEO)



Ένα χρόνο μετά τη μετατροπή της Αγια Σοφιάς σε τζαμί, ανακοίνωση - χαστούκι στην Άγκυρα από την Ουνέσκο η οποία καλεί την Τουρκία να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες διαφύλαξης του μνημείου.

Πιο συγκεκριμένα, αν και με καθυστέρηση ενός χρόνου, η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο προχώρησε σε μια απόφαση – ράπισμα για τον Ερντογάν με την οποία καταδικάζει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της χώρας σε τζαμί.

Παράλληλα η επιτροπή καλεί την Τουρκία να καταθέσει στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ενημερωμένη έκθεση των ενεργειών συντήρησης των μνημείων έως την 1η Φεβρουαρίου 2022.

 

Καταδίκη και για τα Βαρώσια

Η απάντηση στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας ήρθε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δια στόματος του προέδρου, ο οποίος καταδίκασε τις εξαγγελίες της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με διπλωματικές πηγές χαρακτηρίστηκε ως ικανοποιητική για την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε συνεχή και διαρκή συντονισμό προκειμένου το ζήτημα να τεθεί και στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.