1 χρόνος χωρίς τον Σολων: Στις 24 Ιουλίου το 2020 έφυγε από την ζωή ο τελευταίος ερμηνευτής της Λεσβιακής μουσικής παράδοσης ΣΟΛΩΝ ΛΕΚΚΑΣ


Στις 24-07-20 έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 74 ετών, νικημένος από τον καρκίνο, ο Σόλωνας Λέκκας. Λαϊκός, από τους τελευταίους παλιούς ερμηνευτές της Μικρασιάτικης και Λεσβιακής μουσικής παράδοσης.  

Χτίστης και λιθοξόος για το μεροκάματο, Αρβανίτης από μεριάς του πατέρα του και Μικρασιάτης από τη μάνα του, ο Λέκκας έζησε τραγουδώντας, χορεύοντας και παίζοντας τουμπελέκι με αυθεντικό τρόπο, πράγμα που αναγνωρίστηκε από μεγάλους Δασκάλους της μουσικής παράδοσης. «Θέλω να τραγουδώ τα τραγούδια αυτά τα μικρασιάτικα τα παλιά, θέλω να τα παγαίνω σφυριχτά.

Νομίζω ότι αυτό που κάνω γίνεται πιο όμορφο άμα σφυρίζω. Ενώ άμα κάθομαι έτσι ξερός (δηλαδή χωρίς τραγούδι), δεν μπορώ να σκεφτώ κιόλα» είχε δηλώσει το 1997 στο ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Κιβωτός του Αιγαίου» που είχε καταγράψει τη ζωή και τη δουλειά του.  

Όσον αφορά την ιδιαίτερή του σχέση με τη μουσική, τα τραγούδια, ιδιαίτερα τους αμανένδες (τους «μανέδες» στη Λεσβιακή ντοπιολαλιά) και τους χορούς της Μικρασίας ο Σόλων Λέκκας είχε πει: «Στη Μυτιλήνη υπάρχουν οι μανέδες, οι καρσιλαμάδες οι παλιοί, τα ζεϊμπέκικα τα βαριά -εδώ στη Μυτιλήνη υπάρχουν, δεν είναι σ’ άλλα μέρη. Δηλαδή τα βρήκαν εδώ οι Μικρασιάτες, μπορεί να ήρθαν, αλλά τα βρήκαν.

Τα παραδοσιακά οι δικοί μας τα είχαν, είχαν μικρασιάτικα που λέν’ πιο βαριά, είχαν τον “Αϊβαλιώτικο”. Ήταν ένα η Μυτιλήνη με την Τουρκία, τ’ Αϊβαλί, πήγαιναν-ερχόταν, και ξέραν οι δικοί μας τα μικρασιάτικα, πιο πολύ τα ξέραν. Τα ίδια τα έθιμα, στολή κι αυτά είχαν οι Μυτιληνιοί κι οι Μικρασιάτες κοντά μας που ’ναι, Αϊβαλί, Πέργαμο, τα ίδια ήταν. [...] Οι άντρες τραβούσαν αμανέ πιο πολύ. Ας πούμε, αν έκανε καντάδα κανένας σε μια κοπέλα, της έκανε μ’ αμανέ».  

Η κηδεία του Σόλωνα Λέκκα πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία του Ταξιάρχη στο Καγιάνι της Μυτιλήνης. 

 -Εκδήλωση αφιερωμένη στην μνήμη του

Μεγάλημουσική βραδιά στην μουσική σκηνή στο Κτήμα Οινοφόρος στη μνήμη του Σόλωνα Λέκκα

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του αγαπημένου φίλου ΣΟΛΩΝΑ ΛΕΚΚΑ και οι μουσικοί συνεργάτες του, θα τιμήσουν την μνήμη του, την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021 στην μουσική σκηνή του Κτήματος Οινοφόρου .

Θα συναντηθούνε για να θυμηθούνε τα τραγούδια και τις ιστορίες του Σόλωνα.


Συμμετέχουν οι φίλοι και συνεργάτες του Σόλωνα:

ΜΥΣΤΑΚΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΚΙΘΑΡΑ  - ΤΡΑΓΟΥΔΙ

ΓΚΟΥΒΕΝΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ,  ΒΙΟΛΙ

ΒΕΤΣΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ - ΤΣΕΛΟ

ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΝΙΚΟΣ, ΟΥΤΙ -  ΤΡΑΓΟΥΔΙ

ΚΑΣΟΥΡΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ,ΟΥΤΙ -  ΤΡΑΓΟΥΔΙ

ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, ΣΑΝΤΟΥΡΙ

ΤΣΑΡΔΑΚΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΚΑΝΟΝΑΚΙ

ΨΑΛΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΒΙΟΛΙ -  ΤΡΑΓΟΥΔΙ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΔΕΛΛΗΣ – ΤΡΑΓΟΥΔΙ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΑΡΑΝΤΙΔΗΣ - ΒΙΟΛΙ

ΜΑΡΙΑ ΣΕΪΤΑΝΙΔΟΥ – ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Είστε όλοι καλεσμένοι στον Οινοφόρο την Τετάρτη 28 Ιουλίου για να αποτίσουμε  φόρο τιμής στον αξέχαστο  Σόλωνα Λέκκα, γνήσιο εκφραστή της ελληνικής δημοτικής μουσικής και της ολοένα και πιο σπάνιας τέχνης του «αμανέ».

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Μυτιλήνης και του Οινοφόρου Λέσβου.

Στην εκδήλωση θα διοργανωθεί πάνελ συζήτησης με εκπροσώπους από το Δήμο Μυτιλήνης, το Παν/μιο Αιγαίου,  των μουσικών συνεργατών του. Θα μιλήσει επίσης  ο  καθηγητής – συγγραφέας Χατζηλίας Χρήστος και όποιος επιπλέον  από το κοινό επιθυμεί.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ώρα προσέλευσης: 9:00 μ.μ.

Την Τετάρτη 28 Ιουλίου θα γίνουμε μια μεγάλη παρέα σιγοτραγουδώντας σκοπούς και τραγούδια μιας άλλης εποχής, που πιστά πρέσβευε ο Σόλων Λέκκας.