Εμβολιασμός παιδιών 12-15 ετών: Ανοίγει στις 30 Ιουλίου η πλατφόρμα για τα ραντεβού (ΒΙΝΤΕΟ)

ΠΗΓΗ MEGA TV


Τη θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών, ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης. Η πλατφόρμα για το κλείσιμο ραντεβού ανοίγει στις 30 Ιουλίου.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην παιδική και εφηβική ηλικία. Τα παιδιά θεωρούνται πηγή διασποράς του ιού στο περιβάλλον και κινδυνεύουν τα ευάλωτα άτομα.

Επίσης τα παιδιά αποτελούν και αίτιο επιδημικών εξάρσεων στα σχολεία και εμποδίζει τη δια ζώσης σχολική διαδικασία. Οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις

Για τους παραπάνω λόγους θεωρείται αναγκαίος ο εμβολιασμός των παιδιών, και συστήνεται στους γονείς.

Σημειώνεται ότι έχει εγκριθεί για τις ηλικίες αυτές το εμβόλιο της Pfizer ενώ πριν 3 μέρες ο ΕΜΑ ενέκρινε και το Moderna για ηλικίες 12-17 ετών.

Από τις μελέτες των Pfizer και Moderna σε περίπου 6000 παιδιά, προέκυψε ότι τα εμβόλια μπορούν να παράγουν αντισώματα στα παιδιά ανάλογα με αυτά που παράγονται στις μεγαλύτερες ηλικίες, είναι αποτελεσματικά και ασφαλή και οι αντιδράσεις είναι ανάλογες των ενηλίκων. Πάντως δεν ήταν δυνατόν να καταγραφούν παρενέργειες όπως μυοκαρδίτιδες ή περικαρδίτιδες οι οποίες εκτιμώνται σε 18 περιπτώσεις ανά 1 εκατομμύριο εμβολιασμών.

 

Η λήψη της απόφασης

Η απόφαση για την εισήγηση της Επιτροπής, πάρθηκε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας, την αυξανόμενη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα και με βάση τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, τα οποίο είναι ανοσογόνα, ασφαλή και αποτελεσματικά.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες , τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερτερούν των κινδύνων» σχολίασε χαρακτηριστικά, η κ. Θεοδωρίδου.

«Τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα έχουν αυξημένο κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων από τον Covid», επεσήμανε ενώ συμπλήρωσε πως "οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις και σε μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων" επεσήμανε η κα Θεοδωρίδου.

Τόνισε ακόμη ότι «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδοτεί θετικά για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών 12 ως 15 ετών με στόχο την προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών, την διατήρηση της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και την προστασία των ευάλωτων ατόμων στο οικογενειακό περιβάλλον».

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού τόνισε πάντως ότι το φετινό καλοκαίρι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ενώ θέλησε να υπογραμμίσει ότι η μετάλλαξη Δέλτα επελαύνει, αλλά και για τους συμπολίτες μας που ακόμη παραμένουν ανεμβολίαστοι και κινδυνεύουν.

 

Στις 30/7 τα ραντεβού εμβολίων για παιδιά 12-15 ετών

Όπως προσδιόρισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, την Παρασκευή 30 Ιουλίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για να κλείσουν το εμβόλιο τα παιδιά 12-15 ετών. Ο εμβολιασμός των παιδιών είναι εθελοντικός και είναι απαραίτητη η συγκατάθεση των γονιών.

Τα ραντεβού θα μπορούν να κλείσουν με κωδικούς taxisnet, όποιος από τους γονείς ανήκει στην ιδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί.

Ας σημειωθεί ότι τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα με το γονέα ή τον κηδεμόνα τους.