“200 χρόνια Παπανικολής”-Αναπαράσταση πυρπόλησης πλοίου του οθωμανικού στόλου στη Σκάλα Ερεσού (ΒΙΝΤΕΟ)


200 χρόνια μετά την πυρπόληση πλοίου του οθωμανικού στόλου από το Δημήτρη Παπανικολή στο κόλπο της Ερεσού, ενός  δίκροτου, του τότε αυτοκρατορικού οθωμανικού στόλου, η οποία και διεξήχθη στις 27 Μαΐου του 1821, έγινε το Σάββατο 24 Ιουλίου, η αναπαράσταση παρουσία πλήθους κόσμου που είχε παραταχθεί κατά μήκος της παραλίας της Σκάλας Ερεσού.

Λίγο μετά τη δύση του ηλίου δόθηκε το σύνθημα και ο Μιχάλης Καβουρματζής ντυμένος ως Δημήτρης Παπανικολής έφτασε στο ομοίωμα του οθωμανικό δικρότου που βρίσκονταν αγκυροβολημένο ανοικτά του κόλπου της Ερεσού και το ανατίναξε ενώ από νησάκι έπεφταν βεγγαλικά.

Η ναυμαχία της Ερεσού ήταν η πρώτη κατά μέτωπο ναυμαχία που έδωσαν οι Έλληνες στην Επανάσταση του 1821, με αρχηγό τον πρώτο ναύαρχο της Ελληνικής Επανάστασης Ιάκωβο Τομπάζη.

Στις εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης «200 χρόνια Παπανικολής» διοργάνωσε το Σάββατο ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Σκάλας Ερεσού “Η Μινάβρα” σε συνεργασία με τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, συμμετείχαν ο Βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Μπουρνούς, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Στρατής Γελαγώτης, οι Αντιδήμαρχοι Μιχάλης Ρούσσης, Ιωάννα Κατανάκη και Ζαχαρώ Ιωακείμ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο πρόεδρος του λιμενικού ταμείου Λέσβου Κ. Παπαδοπουλος, το μελος του ΔΣ του λιμενικού ταμείου Γ. Καραθανασης λιμενικές και στρατιωτικές αρχές της Λέσβου καθώς και πλήθος κόσμου.

Πηγη https://www.ertnews.gr