ΟΛΣΑ: «Καμιά οικοδομική εργασία στην αμμουδιά της Σκάλας Ερεσού»


Αντίθετη στην κατασκευή θεματικού πάρκου στην παραλία της Σκάλας Ερεσού είναι η Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής

Ιστορική μνήμη και περιβάλλον

Η θέση της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής για τη σχεδιαζόμενη κατασκευή θεματικού πάρκου στην παραλία της Σκάλας Ερεσού

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής σε συνεδρίαση του στην Αθήνα στις 9/6/2021, κατόπιν εισήγησης της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέας του και αντιπροσώπου του συλλόγου Ερεσίων, Ελευθερίας Πιπερά, σχετικά με το θέμα της σχεδιαζόμενης από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου κατασκευής Θεματικού Πάρκου στη παραλία της Σκάλας Ερεσού, ενέκρινε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα, λαμβάνοντας υπόψη και το από 6-6-2021, δελτίο τύπου του μέλους συλλόγου των Απανταχού Ερεσίων «Ο Θεόφραστος».

ΚΑΜΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΣΚΑΛΑΣ ΕΡΕΣΟΥ!

Πληροφορηθήκαμε πως ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, πρόκειται να κατασκευάσει σε ιδιόκτητό του -επί του δρόμου- οικόπεδο 4 στρεμμάτων «Θεματικό Χώρο Ιστορικής Μνήμης» με αθλητικές εγκαταστάσεις και μικρό ανοικτό Θέατρο που ενδέχεται να αποκτήσει και στέγη στην συνέχεια. Το οικόπεδο επελέγη χωρίς διαβούλευση με την Τοπική Κοινωνία, φορείς, επιχειρήσεις, Συλλόγους, Τοπικό Συμβούλιο!

Η Ο.Λ.Σ.Α., όπως έπραξε και το 2016, παίρνοντας θέση για το επίμαχο θέμα με την επιστολή που έστειλε στο δήμο Λέσβου, ενημερώνοντας άμεσα όλα της τα μέλη, τα ΜΜΕ και φορείς-συλλόγους που διατηρεί συνεργασία, ζητώντας την επαναχάραξη του αιγιαλού, δηλώνει και σήμερα ότι:

 

1. Η όποια οικοδομική άδεια εκδώσει η Δημοτική Υπηρεσία Πολεοδομίας για το δημοτικό αυτό έργο θα διέπεται από την χάραξη των οριογραμμών Αιγιαλού που περιέχεται στο ΦΕΚ 36, Δ, 14.2.2012, το οποίο με την Απόφαση 120/2020 ο ίδιος ο Δήμος Δυτικής Λέσβου προσέβαλε στο ΣτΕ ακριβώς για την λαθεμένη χάραξη των οριογραμμών που περιέχει. Μετά δε την αναμενόμενη Απόφαση του ΣτΕ, θα γίνει νέα χάραξη, σωστή ελπίζουμε αυτήν την φορά!

2. Το οικόπεδο αυτό βρίσκεται στο χώρο της μαγευτικής αμμουδιάς της Σκάλας Ερεσού και βρίσκεται από την μεριά της αμμουδιάς, αλλά εκτός του παλαιού αιγιαλού: Εκτός δηλ. της μπλε γραμμής που το ανωτέρω ΦΕΚ έχει ταυτίσει με την λαθεμένα τοποθετημένη κόκκινη γραμμή του χειμερίου κύματος του Ιουλίου.

3. Υπάρχει ο εξής κίνδυνος: Ενδεχόμενη έκδοση οικοδ. Άδειας για τα 4 στρέμματα ,να υποχρεώσει τον Δήμο να εκδώσει οικοδ. άδεια για το διπλανό (ΕΠΙΣΗΣ ΕΚΤΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΑΙΓΙΑΛΟΥ) ιδιωτικό οικόπεδο 24 στρεμμάτων. που εκτείνεται μέχρι την θάλασσα (γαλαζοκόκκινη γραμμή) και ανατολικά μέχρι τον Ψαροποταμό. Αποτελεί δε, λόγω μεγάλης έκτασης και θέσης, την καρδιά της μοναδικής αμμουδιάς της Ερεσού.

4. Ενόψει αυτού του κινδύνου καλούμε την Περιφέρεια και τον Δήμο Δυτ. Λέσβου να μη προχωρήσουν στο έργο αυτό πριν ακούσουν και αξιολογήσουν τις προτάσεις ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ θέσεων που θα προτείνει η τοπική Κοινωνία.

Παρακαλούμε να συμφωνήσουμε όλοι, πως οποιαδήποτε θέση εκτός της Ερεσιώτικης Αμμουδιάς θα είναι σοφότερη επιλογή από το χτίσιμο της Αμμουδιάς, για κάτι πραγματικά χρήσιμο και στο οποίο συμφωνούμε όλοι, για το Θεματικό Πάρκο, αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Νεκτάριος Βακάλης Ελευθέριος Καπετανάς

 

Η ανακοίνωση της ΟΛΣΑ το 2016. http://www.eresos-theophrastos.gr/.../%ce%b1%ce%bd%ce%b1.../