Παρέμβαση του ΤΕΕ Β. Αιγαίου για τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες


Επιστολή στους Βουλευτές του Ν. Λέσβου  

Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές,

Με έκπληξη διαβάζουμε από τον Τύπο για τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύσουν για το Βόρειο Αιγαίο. Η φημολογούμενη αύξηση σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει και το 24%, αιτιολογείται με τη θεώρηση ότι το Βόρειο Αιγαίο είναι τουριστική περιοχή.

Το ΤΕΕ ως επιστημονικός φορέας αρκείται στην παράθεση στοιχείων, τα οποία οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να αξιολογήσει πριν λάβει τελικές αποφάσεις:

·         Η έρευνα των Αναπληρωτών Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Βασίλειου Γαβαλά και Γεράσιμου Παυλογεωργάτου, βασισμένη σε επίσημα απογραφικά στοιχεία αλλά και κρίσιμες στατιστικές παραμέτρους, καταδεικνύει τη συρρίκνωση του πληθυσμού του Βορείου Αιγαίου (9,1% μείωση τα τελευταία 40 χρόνια) την ώρα που, στον αντίποδα, τα συνοριακά νησιά του Νοτίου Αιγαίου εμφάνισαν την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο εκρηκτική ανοδική τάση διπλασιασμού του μόνιμου τους πληθυσμού. «Προφανώς αυτές οι μεταβολές οφείλονται σε οικονομικούς-αναπτυξιακούς λόγους που έλκουν ή ωθούν πληθυσμό από και προς τα νησιά», συμπεραίνουν ευλόγως οι καθηγητές.

·         Στην ίδια μελέτη, η παρουσίαση αναλυτικότερων στοιχείων της έρευνας είναι ακόμα πιο διαφωτιστική για την πορεία των νησιών του ΒΑ Αιγαίου. Γήρανση, αστικοποίηση, οικονομική στασιμότητα οι κύριοι παράγοντες που τα χαρακτηρίζουν. Η διαπίστωση ότι η Λέσβος και η Χίος είναι ουραγοί στο δείκτη τουριστικής ανάπτυξης σίγουρα δεν είναι ασύνδετη…

·         Η παντελής έλλειψη υποδομών, έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση ή και εξαφάνιση των πτήσεων τσάρτερ, διακόπτοντας κάθε επαφή με τον τουρισμό από Ευρωπαϊκές χώρες.

·         Θέματα όπως η απώλεια του Ευρωπαϊκού κεκτημένου της νησιωτικότητας , η διαχείριση του Μεταναστευτικού, η ακτοπλοϊκή απομόνωση, η γειτνίαση με την Τουρκία με τις συνεχείς παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου  κ.α., προφανώς συνεκτιμήθηκαν(?) από τους ιθύνοντες του σχεδίου αύξησης των αντικειμενικών αξιών στην πλέον αδύναμη Περιφέρεια;;

Είναι απορίας άξιο πώς μια Περιφέρεια με κατάρρευση της Κτηματαγοράς, ελεύθερη πτώση του Τουρισμού, όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων και διατάραξη της κανονικότητας που έχει δημιουργήσει η διαχείριση του μεταναστευτικού και της απομόνωσης από την υπόλοιπη Ελλάδα,  κατατάσσουν το Βόρειο Αιγαίο ανάμεσα στις περιοχές της χώρας στις οποίες οι τιμές ζώνης πρόκειται να αυξηθούν!

Παρακαλούμε για αξιολόγηση των δεδομένων και τις άμεσες ενέργειές σας

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ ΤΜΗΜΑ ΒΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΕΛΛΗΣ