«Σμύρνη μου αγαπημένη»: Ξεκίνησαν τα γυρίσματα στην Μυτιλήνη


Ξεκίνησαν τα γυρίσματα της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη», της κινηματογραφικής μεταφοράς του ομώνυμου θεατρικού έργου της Μιμής Ντενίση, που είχε σπάσει ταμεία ως παράσταση.

Το πολυπληθές συνεργείο και οι ηθοποιοί βρίσκονταν στη Χίο τις προηγούμενες μέρες για τα γυρίσματα της ταινίας, ενώ μόλις ταξίδεψαν για τη συνέχεια στη Μυτιλήνη, όπου θα παραμείνουν έως τις 14 Ιουλίου.

Αργότερα τα γυρίσματα θα συνεχιστούν στην Αθήνα έως τις 15 με 20 Αυγούστου και πιο συγκεκριμένα στο κέντρο, αλλά και στο Φάληρο, όπου στήνεται το μεγαλοπρεπές σκηνικό για την αναπαράσταση της καταστροφής της Σμύρνης.

Το σενάριο υπογράφει η Μιμή Ντενίση με τον Μάρτιν Σέρμαν και τη σκηνοθεσία ο Γρηγόρης Καραντινάκης. Εκτός από τη δημοφιλή κυρία του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, στη «Σμύρνη μου αγαπημένη» θα δούμε επίσης τους Λεωνίδα Κακούρη, Burak Hakki, Κρατερό Κατσούλη, Ταμίλλα Κουλίεβα, Κατερίνα Γερονικολού, Χρήστο Στέργιογλου, Γιάννη Βογιατζή και πολλούς άλλους, ενώ συμμετέχει και η Βανέσα Ρεντγκρέιβ. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες, από την Tanweer, τα Χριστούγεννα του 2021, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης.

Η παραγωγή της ταινίας φτάνει τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ και είναι από τις πιο ακριβές στη χώρα μας. Πίσω της κρύβεται η εταιρία παραγωγής και διανομής ταινιών Tanweer, που είχε υπογράψει τη μεγάλη επιτυχία της «Ευτυχίας» του Αγγελου Φραντζή για τη ζωή και το έργο της κορυφαίας στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου.

Οπως τονίζεται, «πρόκειται για μια υπερπαραγωγή υψηλών προδιαγραφών με διεθνές καστ που τιμά τον πολιτισμό της Ιωνίας. Ενα σπουδαίο κινηματογραφικό εγχείρημα με πανανθρώπινα μηνύματα, που φιλοδοξεί να αναπαραστήσει με πειστικότητα την ατμόσφαιρα της εποχής μέσα από άρτια σκηνικά και κοστούμια. Ολοι οι χώροι θα διαμορφωθούν κατάλληλα ώστε να ταιριάζουν απόλυτα με το ύφος της εποχής. Για να αποδοθεί σωστά η σπαρακτική καταστροφή της Σμύρνης, η παραγωγή θα επιστρατεύσει σύγχρονα ψηφιακά εφέ, όπου χρειάζεται».

Οι συντελεστές της ταινίας σημειώνουν επίσης ότι «αποστολή της δεν είναι να αναμοχλεύσει πάθη του παρελθόντος, αλλά να μιλήσει για ένα τεράστιο διεθνές πρόβλημα, το μεγαλύτερο ίσως σήμερα: το προσφυγικό. Να θυμίσει πως ιστορίες σαν αυτή της σημερινής Συρίας έχουν ξανασυμβεί στο παρελθόν και μάλιστα στους Ελληνες, που ίσως γι’ αυτό αγκαλιάζουν με αγάπη και γενναιοδωρία τους σημερινούς πρόσφυγες».

Ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Καραντινάκης και οι συνεργάτες του αφηγούνται σε αυτή την ταινία την ιστορία της Φιλιώς Μπαλτατζή, μιας ηλικιωμένης Ελληνοαμερικανίδας που σπεύδει στη Μυτιλήνη με την εγγονή της για να συμπαρασταθεί στους Σύρους πρόσφυγες. Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της, κανείς δεν ξέρει ότι η Σμυρνιά γιαγιά της βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα.

Το τεφτεράκι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς ξετυλίγει την πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή, όπως διαμορφώνεται από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών. Διαφορετικές γενιές γυναικών της ίδιας οικογένειας ενώνονται στο χώρο και στο χρόνο, μέσα από τα νήματα της Ιστορίας. Παρόν και παρελθόν γίνονται ένα.

 

Πηγή eleftherostypos.gr