Μπουρνούς: Οικονομική στήριξη και άμεση αποζημίωση των ελαιοκαλλιεργητών – ελαιοπαραγωγών της Λέσβου


Την οικονομική στήριξη και την άμεση αποζημίωση των ελαιοκαλλιεργητών – ελαιοπαραγωγών της Λέσβου για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από ακραία καιρικά φαινόμενα, ζητά με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σπήλιο Λιβανό, ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς.

Την ερώτηση του Γιάννη Μπουρνού συνυπέγραψε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Σταύρος Αραχωβίτης.

Στην ερώτησή του, ο Γιάννης Μπουρνούς τονίζει ότι την τελευταία τριετία οι ασυνήθιστες και, συχνά, ακραίες καιρικές συνθήκες αλλά και οι ασθένειες που πλήττουν τους ελαιώνες, έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους με το χώρο της ελαιοκομίας, σε εξαιρετικά δεινή οικονομική θέση.

Ενδεικτικά αναφέρει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου, η παραγωγή λαδιού στη Λέσβο της περίοδο 2018-2019 περιορίστηκε στους 1650 περίπου τόνους, ενώ η αντίστοιχη παραγωγή για το 2020 – 2021, σύμφωνα με την εκτίμηση του Συνδέσμου Ελαιοτριβείων Λέσβου, δεν ξεπερνά τους 3500 τόνους.

Ομοίως δυσοίωνες και καθόλου ενθαρρυντικές είναι οι εκτιμήσεις των παραγωγών του νησιού και για την προσεχή χρονιά. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν και φέτος αρχής γενομένης από τους παγετούς του Φεβρουαρίου έπειτα από ήπιες καιρικές συνθήκες, καθώς και οι απότομες εναλλαγές των θερμοκρασιών, με όψιμο παγετό τον Απρίλιο και ανεμοθύελλες – ανεμοστρόβιλους τον Μάιο, συνέβαλαν στη διαμόρφωση της σημερινής αποκαρδιωτικής εικόνας του Λεσβιακού ελαιώνα.

Επιπλέον, στην ήδη δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει η ελαιοκαλλιέργεια στη Λέσβο, προστίθεται και το φαινόμενο της καρπόπτωσης, που παρατηρείται φέτος, σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο και η οποία έχει φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς.

Η έλλειψη ουσιαστικής οικονομικής στήριξης στους ελαιοπαραγωγούς και τους εμπλεκόμενους με την ελαιοκομία, εκτός από την οικονομική ασφυξία που προκαλεί στην τοπική οικονομία, αποθαρρύνει την εισαγωγή νέων καλλιεργητών ενώ, παράλληλα, ενισχύει την τάση εγκατάλειψης των ελαιώνων της Λέσβου, τα προϊόντα των οποίων είναι αναγνωρισμένα και διακεκριμένα διεθνώς.

Με βάση τα παραπάνω, ο Γιάννης Μπουρνούς ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο να ενισχυθούν οικονομικά οι ελαιοκαλλιεργητές και οι εμπλεκόμενοι με την ελαιοκομία της Λέσβου, αλλά και να αποζημιωθούν άμεσα οι ελαιοπαραγωγοί που υπέστησαν καταστροφές στις καλλιέργειες τους εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν και φέτος το νησί.