Αφιέρωμα: Τα αξιοθέατα της Λέσβου


Γράφει για το LesvosPost η Σουμέλα Θωίδη**

Η Λέσβος αν και ένα από τα πολλά νησιά της Ελλάδας, έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει μέσα στα πανέμορφα εδάφη της χώρας μας. Η Μυτιλήνη με την ξεχωριστή φυσική ομορφιά της και τα υπερφυσικά κάλλη είναι έτοιμη να μας μαγέψει για μια ακόμα φορά. Η ιστορία της ξεκινά από πολύ παλιά και φτάνει μέχρι και στις μέρες μας αφήνοντας ανεξίτηλα σημάδια γεγονότων- τομών που την κάνουν τόσο ξεχωριστή όσο και ποθητή σε όλο τον κόσμο. Η ιστορία έχει δείξει πως το μοναδικό αυτό νησί έχει ζήσει βαθιά μέσα στα εδάφη του πολλές διαφορετικές ιστορικές περιόδους λαμβάνοντας μέρος στην μακρόπνοη ιστορία της Ελλάδας. Τεκμήρια της παρουσίας της στην αγκαλιά του έθνους μας αποτελούν τα αξιοθέατα της, αξιοθέατα που πρέπει να αντικρίσουν όλοι οι απανταχού παρόντες Έλληνες και όχι μόνο! Ποια είναι λοιπόν αυτά τα μέρη;

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου αποτελεί όχι μόνο ένα σημαντικό γεωλογικό μουσείο των ημερών μας, αλλά επίσης και κέντρο ερευνών. Ιδρύθηκε το 1994. Το συναντάμε στο χωριό Σίγρα της Λέσβου. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μουσείο μιας και αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων. Το μουσείο αυτό αποτελεί τομή στον χώρο του μιας και είναι επίσης και μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της Ουνέσκο. Για να εξοικονομηθεί ενέργεια το μουσείο αυτό εντάχθηκε το 2020 στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα <<Βόρειο Αιγαίο 2020-2024>>.

Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου

Το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου είναι ένα δάσος γεμάτο από απολιθωμένους κορμούς δέντρων που μπορούν να κόψουν την ανάσα του επισκέπτη. Η όψη του δάσους αυτού είναι μοναδική και έχει τον τρόπο της να προκαλεί το θαυμασμό σε όποιον επισκεφτεί το δάσος. Βρίσκεται γύρω από τους οικισμούς των Σίγρι, Ερεσός και Άντισσα στη Δυτική Λέσβο. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο απολιθωμένο πάρκο σε όλη την Ελλάδα, ενώ υπάρχου και μεμονωμένα απολιθώματα στις περιοχές: Μόλυβος, Πολίχνιτος, Πλωμάρι και Άκρασι. Πώς δημιουργήθηκε όμως το πάρκο αυτό; Πριν από περίπου είκοσι εκατομμύρια χρόνια (στο τέλος του Ολιγοκαίνου έως και τα μέσα του Μειοκαίνου) ένα από τα μεγαλύτερα ηφαίστεια της περιοχής εξερράγη με αποτέλεσμα η λάβα να καλύψει όλη τη πανίδα της περιοχής. Αυτό συνέβη σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα το πανέμορφο αυτό νησί να φιλοξενήσει ένα τόσο άγριο, αλλά και τόσο μαγευτικό τοπίο.

Κάστρο Μυτιλήνης/ Φρούριο Μυτιλήνης

Το Κάστρο ή αλλιώς Φρούριο της Μυτιλήνης βρίσκεται στην πρωτεύουσα του νησιού, τη Μυτιλήνη. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο Φρούριο αφού έχει έκταση 200 στρέμματα. Μάλιστα είναι ένα από τα μεγαλύτερα Κάστρα της Μεσογείου. Το συγκεκριμένο αξιοθέατο φιλοξενεί στην καρδιά του διάφορες χρονικές περιόδους. Ιδρύθηκε πιθανόν επί του Ιουστινιανού Α’ τον 6ο αιώνα, ενώ ανοικοδομήθηκε από τον Φραγκίσκο Γατελούζο Α’ και από του Οθωμανούς. Στις μέρες μας φυσικά δεν σώζονται τα πάντα, όμως συναντάμε ορισμένα μέρη του που τα έχουμε ταυτοποιήσει χρονολογικά. Πιο συγκεκριμένα, από τη  Βυζαντινή περίοδο σώζονται μια μικρή πύλη στη βόρεια μεριά του Φρουρίου, ένα τείχος στα Ανατολικά στο κεντρικό περίβολο και μια δεξαμενή στο μεσαίο κάστρο. Από την Οθωμανική περίοδο μας έχουν σωθεί διάφορα χαμάμ, μεντεσέδες, ένα στρατιωτικό νοσοκομείο που λειτουργούσε αργότερα και ως φυλακή και άλλα. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως το Κάτω Κάστρο χτίστηκε από τον σουλτάνο Ιμπραήμ Χαν το 1644 με σκοπό την καλύτερη οχύρωση του Φρουρίου.

Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Το συγκεκριμένο μουσείο βρίσκεται στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής της Λέσβου. Στεγάζεται στο χώρο του παλαιού κοινοτικού ελαιοτριβείου. Δημιουργήθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς. Ο προαναφερθέν όμιλος είναι υπεύθυνος και για τη λειτουργία του μουσείου. Εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Βορείου Αιγαίου 2000-2006 και χρηματοδοτείται από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Αποτελεί συνέχεια του μουσείου της ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού της Σπάρτης. Στόχος του μουσείου είναι τόσο η βιομηχανική κληρονομιά της ελαιουργίας όσο και της τεχνολογίας.

Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Λειμώνος

Η Ιερά Μονή Λειμώνος βρίσκεται κοντά στην περιοχή της Καλλονής στη Λέσβο. Πρόκειται για Μονή που φιλοξενεί μοναχά άνδρες και ιδρύθηκε το 1526 από τον Άγιο Ιγνάτιο Αγγαλιανό. Ο ίδιος έγινε ηγούμενος της μονής και έπειτα τον διαδέχθηκε ο γιός του, Ματθαίος. Η μονή δημιουργήθηκε σε θέση προγενέστερης μονής. Χτίστηκε προς τιμή του Αρχάγγελου Μιχαήλ. Η μονή πήρε το όνομα της από την τοποθεσία της, το κέντρο του λιβαδιού. Παλαιότερα διετέλεσε ελαιοτριβείο για τέσσερα έτη, ενώ μέσα της δημιουργήθηκε και Σχολή, στην οποία δίδαξε ο Βενιαμίν ο Λέσβιος. Το 1866-1869 ζητήθηκε να χρηματοδοτηθεί η Επαρχιακή Σχολή από την Κοινότητα Καλλονής, αίτημα το οποίο έγινε δεκτό και πραγματοποιήθηκε.

Αυτά ήταν λοιπόν τα μεγαλύτερα αξιοθέατα ενός νησιού που δεν σταματά ποτέ να μας μαγεύει με την ομορφιά, την ιστορία του και τον φιλόξενο λαό του. Η Λέσβος κρύβει μέσα στην αγκαλιά της μερικά από τα πιο όμορφα αξιοθέατα που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση να τα επισκεφτεί κανείς, όταν αποφασίσει να βρεθεί στο νησί!


**Σουμέλα Θωίδη φοιτήτρια Κλασσικής Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών