Νομοσχέδιο για την παιδεία: Αλλαγές για μαθητές και εκπαιδευτικούς (BINTEO)


Αξιολόγηση εκπαιδευτικών, ηλεκτρονική ανάληψη υπηρεσίας από εκπαιδευτικούς, νέα προγράμματα σπουδών, αγγλικά από το νηπιαγωγείο

Εν μέσω θέρους και με τα σχολεία κλειστά, το υπουργείο Παιδείας φέρνει στη Βουλή ένα νέο νομοσχέδιο που θα αφορά την αυτονομία της σχολικής μονάδας, την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τις δομές εκπαίδευσης – αξιολόγηση στελεχών, ενώ περιλαμβάνει ρυθμίσεις και για την εκκλησιαστική εκπαίδευση. 

Σύμφωνα με την υπουργό Νίκη Κεραμέως, το νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση αυτή την εβδομάδα, ενώ οι νέες παρεμβάσεις θα εφαρμοσθούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Στη διάρκεια της δημόσιας παρουσίασης του νέου νομοσχεδίου το απόγευμα της Δευτέρας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκη Κεραμέως επιχείρησαν να λειάνουν το έδαφος των αντιδράσεων υποστηρίζοντας πως οι νέες ρυθμίσεις έχουν ως κύριο στόχο «την ενδυνάμωση του σχολείου και των εκπαιδευτικών».

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, όμως, το νέο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση και την λεγόμενη «αυτονομία» των σχολείων αποτελεί το «δούρειο ίππο» για την άλωση των εργασιακών κεκτημένων και την μετατροπή των σχολείων σε «αρένα».

Άλλωστε στη διάρκεια της παρουσίασης έξω από το Στρογγυλό Σχολείο του Αγίου Δημητρίου, εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.