Λέσβος: Πάνω από 1 ευρώ το κιλό πληρώνει το πρόβειο γάλα το παγωτό του ΑΣ Μεσοτόπου


Κομβικής σημασίας για τους παραγωγούς αιγοπρόβειου γάλακτος του νησιού, η κίνηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσοτόπου.

Την παραγωγή και την διάθεση στην αγορά του πρώτου συνεταιριστικού παγωτού από πρόβειο γάλα ντόπιων παραγωγών ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσοτόπου Λέσβου. Αντίστοιχες προσπάθειες έχουν καταγραφεί στην Θράκη από τον Θρακών Αμνός και τον ΘΕΣγάλα (παγωτό από αγελαδινό) στη Θεσσαλία.

Το παγωτό του ΑΣ Μεσοτόπου διατίθεται σε έξι γεύσεις καταρχήν στην τοπική αγορά της Λέσβου, σε καφετέριες και κέντρα εστίασης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο το μέλος διοίκησης και ασκών καθήκοντα διευθυντή, κ. Μάνος Κωνσταντιδέλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, σύντομα θα αρχίσει διάθεση του προϊόντος και σε άλλα σημεία στην χώρα, καταρχήν από συνεργαζόμενα μαγαζιά στον τομέα των τυροκομικών, που ήδη διαθέτει ο Συνεταιρισμός, αφού ήδη τρέχουν παραγγελίες.

Το εν λόγω παγωτό φτιάχνεται με πρόβειο γάλα Λέσβου στην ιδιόκτητη επαγγελματική μονάδα παραγωγής του Συνεταιρισμού και σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντιδέλη, ημερησίως παράγονται περί τα 200 με 300 κιλά παγωτού.

Όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντιδέλης στον ΑγροΤύπο, ο κόσμος της Λέσβου έχει αγκαλιάσει ήδη την προσπάθεια του Συνεταιρισμού, που ως κύριο σκοπό έχει μέσω αυτής της κίνησης, να αυξήσει το εισόδημα των κτηνοτρόφων, που παραδίδουν πρώτη ύλη στον ΑΣ Μεσοτόπου.

Σημειωτέον ότι φέτος ο ΑΣ Μεσοτόπου πληρώνει στους παραγωγούς 92 λεπτά για το πρόβειο και 59 λεπτά για το γίδινο, όμως στο τέλος της χρονιάς θα τους χορηγήσει 4-5 λεπτά επιπλέον ως εκκαθάριση, ίσως και λίγο παραπάνω φέτος.

Όπως εξηγεί το έμπειρο μέλος της διοίκησης, η κίνηση με το παγωτό ίσως φθάσει την τιμή που αγοράζει ο ΑΣ το πρόβειο γάλα από τους κτηνοτρόφους, ακόμα και πάνω από το 1 ευρώ, ώστε επιτέλους να ανταμειφθούν οι παραγωγοί για το γάλα λίγο καλύτερα, πόσο μάλλον τώρα που διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο με τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών.

Πηγη https://www.agrotypos.gr/